Παραδοσιακή πατατόπιτα Τήνου
Παραδοσιακή πατατόπιτα Τήνου |
ΥΛΙΚΑ
2 ½ κιλά πατάτες
20 γρ Βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ Αγελάδος
1 μεγάλο κρεμμύδι
300 γρ Τριμμένη Κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ
200 γρ Φέτα ΔΩΔΩΝΗ
4 αυγά
3 ΚΣ ελαιόλαδο
100 ml Φρέσκο Γάλα ΔΩΔΩΝΗ Πλήρες
2 ΚΣ ρίγανη
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κγ αλάτι
¼ κγ πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Πλένω καλά τις πατάτες, τις βάζω σε κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει και τις βάζω σε δυνατή ένταση στην εστία.
Όταν αρχίσουν να βράζουν προσθέτω 2 κγ αλάτι, μειώνω την ένταση σε μέτρια και τις αφήνω να βράσουν για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζω από το βραστό νερό, προσθέτω κρύο και αφού το αλλάξω 2-3 φορές τις αφήνω να κρυώσουν. Έπειτα τις ξεφλουδίζω και τις λιώνω (είτε με το πιρούνι, το ειδικό εργαλείο είτε στο μύλο).
Στο τηγάνι λιώνω 20 γρ Βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ Αγελάδος σε μέτρια-δυνατή ένταση και σοτάρω το κρεμμύδι για 4 λεπτά να γίνει διάφανο. Το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα 4 αυγά να αφρατέψουν και προσθέτω 100 ml Φρέσκο Γάλα ΔΩΔΩΝΗ Πλήρες, 2 ΚΣ ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το πιπέρι , το μαϊντανό και ανακατεύω καλά.
Τέλος προσθέτω τις λιωμένες πατάτες, το σοταρισμένο κρεμμύδι, την Τριμμένη Κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ και Φέτα ΔΩΔΩΝΗ που θρυμματίζω, τα ενσωματώνω φτιάχνοντας ένα μείγμα πουρέ.
Λαδώνω ένα ταψί 30x40 εκ ρίχνω το μείγμα μέσα και ισιώνω την επιφάνεια του.
Αλείφω 1 ΚΣ ελαιόλαδο με ένα πινέλο και με το πιρούνι χαράσσω την επιφάνεια του σταυρωτά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για περίπου 1 ώρα, να χρυσίσει η πίτα.
Την βγάζω, κόβω σε κομμάτια και τη σερβίρω ζεστή ή κρύα.
Η συνταγή γίνεται σε συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
Πηγή: https://paxxi.gr/syntages/patatopita-tinou/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου