Κατσικάκι αιγιοπελαγίτικο γεμιστό και μαγειρεμένο στην γάστρα

 

Κατσικάκι
Κατσικάκι αιγιοπελαγίτικο γεμιστό και μαγειρεμένο στην γάστρα


Υλικά

1/2 κατσικάκι 4 κιλών (από τη μέση προς το λαιμό)
1 συκωταριά ψιλοκομμένη
300 γραμμάρια Βιτάμ Culinesse
350 γραμμάρια ρύζι τύπου Καρολίνα
4 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 ματσάκι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1/2 κοφτή κουταλιά του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη
Αλάτι
Αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την γέμιση: πλένουμε καλά τη συκωταριά, την ψιλοκόβουμε και την προβράζουμε. Στη συνέχεια, την προσθέτουμε στα λαχανικά και μυρωδικά, τα οποία έχουμε προηγουμένως ψιλοκόψει και σοτάρει με τη μίση ποσότητα του Βιτάμ Culinesse.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, λίγη ρίγανη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό και μισοβράζουμε το ρύζι.
Γεμίζουμε το κατσικάκι, αφού το έχουμε αλείψει με κρασί μέσα κι έξω. Κάνουμε τρύπες κατά μήκος και τις γεμίζουμε με σκόρδο και αλατοπίπερο.
Ράβουμε καλά με βαμβακερή κλωστή την κοιλίτσα και αλείφουμε με το άλλο μισό Βιτάμ Culinesse. Τέλος, ραντίζουμε το κατσικάκι με λίγο κρασί.
Το βάζουμε στη γάστρα και το ψήνουμε για 3-4 ώρες στους 180°C.
Εάν έχουμε και την «σκεπή» του, τη ράβουμε επάνω στην πλάτη του, ώστε να μαγειρευτεί και να δώσει επιπλέον νοστιμιά.
Εάν δεν έχουμε γάστρα, τοποθετούμε το κατσικάκι σε ταψί, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, το τυλίγουμε με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 2 ώρες στους ίδιους βαθμούς. Μετά, βγάζουμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες στους 160°C.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις