Κιντεατα η θεραπευτική (τσουκνίδες )

Σαλάτες
Κιντεατα η θεραπευτική (τσουκνίδες )

  Eleni Martidou  

Helena's Greek cooking

Κιντεατα η θεραπευτική (τσουκνίδες )

Κάτι ξέρανε οι πόντιες γιαγιάδες μας ...

Υλικά
300-400 γρ. τσουκνίδες κορυφές (χωρίς τα κοτσάνια)
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Φρέσκο δυόσμο η ξηρό
Μπούκοβο (Chilly)
3 κ.σ καλαμποκάλευρο
2 ποτήρια νερό που έβρασαν οι τσουκνίδες
Αλάτι, πιπέρι
Φέτα για το σερβίρισμα
Πως θα τις κάνουμε:
Πλενουμε καλα τις τσουκνίδες και τις βάζουμε να βράσουν με 3 ποτήρια νερό.
Αφού βράσουν και μαλακώσουν, τις σουρώνουμε χωρις να πετάξουμε το ζουμί. Στη συνέχεια βάζουμε τις τσουκνιδες στο μούλτι αλλά οχι να γίνουν αλοιφή. Σε κατσαρολα μέτρια ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες τσουκνίδες στη κατσαρόλα με ένα μέρος απο το ζουμι που κρατήσαμε περίπου 1 1/2 ποτήρι νερού. Αφήνουνε να βράσουν για 5' λεπτά και προσθέτουμε το καλαμποκαλευρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατευουμε μην μας κολλήσει. Αφού πάρει την υφή κρεμας κλεινουμε το ματι και ρίχνουμε 1/2 κ.σ φρέσκο βούτυρο ανάλατο. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το βουτύρο.
Σερβίρουμε ζεστό σε μπολάκια με μπόλικη τριμμένη φέτα, μπούκοβο και δυόσμο.
Προσθεσα και μερικές κορυφές άγρια σπαράγγια που μάζεψα καθώς έβραζα τις τσουκνίδες.
Καλή επιτυχία 👌👌👌
Μυστικά...η τσουκνίδα περιέχει:
Αντιοξειδωτικα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β9) οι οποίες ενισχύουν το νευρικο σύστημα, σίδηρο, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο αντιφλεγμονώδης ιδιότητες, διουρητικό, καθαρκτικό βιταμίνη Κ, παραγωγή ινσουλίνης, γυναικολογικά προβλήματα όπως ασταθής έμμηνος ρύση, έντονους πόνους και μεγάλη ροή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις