Ξεροτήγανα: Το γλυκό των Θεοφανείων, που διώχνει του Καλικάντζαρους

 

Ξεροτήγανα: Το γλυκό των Θεοφανείων, που διώχνει του Καλικάντζαρους
Ξεροτήγανα: Το γλυκό των Θεοφανείων, που διώχνει του Καλικάντζαρους

Μεγάλη γιορτή σήμερα και η παράδοση θέλει ξεροτήγανα, που αρέσουν και στους Καλικάντζαρους .Τα πετάς -λέει- στη στέγη, τα τρώνε τα Καλικαντζαράκια, χορταίνουν και φεύγουν…

Υλικά

αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 1 κιλό

λάδι: 4 κουταλιές της σούπας

ζάχαρη: 4 κουταλιές της σούπας

χυμό πορτοκαλιού: 4 κουταλιές της σούπας

νερό: 2 ποτήρια




Για το σιρόπι


μέλι: 1 φλιτζάνι του τσαγιού

ζάχαρη: 1 φλιτζάνι του τσαγιού

νερό: 1 φλιτζάνι του τσαγιού

καρύδια χοντροκομμένα

σουσάμι

κανέλα


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αποκτήσετε μια σφιχτή ζύμη. Ανοίγετε πολύ λεπτό φύλλο και κόβετε σε λωρίδες περίπου 25 εκ. μήκους και 3 εκ. πλάτους.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το λάδι. Μόλις το λάδι κάψει τυλίγετε τις λωρίδες σε “σαλίγκαρους” χωριστά μία – μία με τα χέρια σας. Κολλάτε στην άκρη τη ζύμη και τη ρίχνετε στο καυτό λάδι. Με 2 πηρούνια γυρίζετε τους “σαλίγκαρους” προσεκτικά, προσπαθώντας να μη χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.

Όταν ροδίσουν τα ξεροτήγανα -που καλό είναι να τα τηγανίζετε ένα ένα- τα βγάζετε και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι.

Βράζετε για 3 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε. Βουτάτε ένα – ένα τα ξεροτήγανα στο καυτό σιρόπι και αμέσως τα ανασύρετε, τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με κανέλα, καρύδια και σουσάμι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις