Στριφταρια με κιμά, πράσο φέτα και κίτρινα τυριά


Στριφταρια με κιμά, πράσο  φέτα και κίτρινα τυριά
Στριφταρια με κιμά, πράσο  φέτα και κίτρινα τυριά

Η συνταγή είναι της Eleni Martidou. Δημοσιεύτηκε στη σελίδα Χρυσός σκούφος

Στριφτάρια με κιμά, πράσο φέτα και κίτρινα τυριά... μια αγαπημένη μου συνταγή που έκανε κάθε χρόνο παραμονή Πρωτοχρονιάς η μαμά μου σε κανονική πίτα.Φέτος την έκανα στριφταρια εξίσου νόστιμα και τραγανά.
Κολοκυθόπιτα η λατρεμένη, με το πιο τραγανό σπιτικό φύλλο

Υλικά
Ζύμη:
200 ml νερό
1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάκι ελληνικού καφέ ξύδι
1 κ.γ.αλάτι
400 - 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (όχι παραπάνω) για να γίνει αφράτο το ζυμάρι μας.
Επιπλέον νισεστέ (νισιαστο) για το άνοιγμα των φύλλων
Για επάλειψη των φύλλων και τις πίτας θα χρειαστούμε:
200 γρ. Φυτίνη λιωμένη η ηλιέλαιο και βιταμ. Ανακατεύουμε σε μια κούπα και κρατάμε στην άκρη

Για τη Γέμιση:
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο η ανάμεικτο
3-4 πράσα (το άσπρο μέρος)
1 μεγάλο κρεμμύδι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο μαυροπίνακες
αλάτι
Ρίγανη
3-4 κ.σ κέτσαπ στεριάς η κανονική
Mix μπαχαρικών (σκόνη)
2 αυγά
200 γρ. Φέτα τριμμένη
120 γρ. Κίτρινα τυριά τριμμένα
1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ ζεστό νερό
Επιπλέον σουσάμι

Πως τα την κάνουμε:
Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε στο λάδι που έχουμε ζεστάνει σ’ ένα βαθύ τηγάνι. Μόλις τσιγαριστούν λίγο ρίχνουμε το κιμά κι ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να σωταριστουν και προσθέτουμε τα μυρωδικά την κέτσαπ και το ζεστό νερό. Μόλις πιει τα υγρά του κλείνουμε το μάτι. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
Πως να κάνουμε το ζυμαράκι:
Από το βράδυ κάνουμε με τα υλικά μας ένα ζυμαράκι εύπλαστο ( μπορεί λίγο να κολλάει στα χέρια μας) και τοποθετούμε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι. Σκεπάζουμε με διαφάνεια αφού αλευρώσουμε ελαφρώς το ζυμαράκι μας και τοποθετούμε μια πετσέτα. Κρατάμε στο ψυγείο έτσι μέχρι 2-3 ήμερες. Προτιμάμε πάντα στις πίτες μας να έχουμε μια ζύμη λίγο μαλακή παρά σφιχτή γιατί μετά σκίζετε το φύλλο κατά το άνοιγμα. Αν δεν την κρατήσουμε στο ψυγείο αφήνουμε 1/2 ώρα να ξεκουραστεί.
Πασπαλίζουμε με λίγο νισεστέ μια λεία επιφάνεια και δουλεύουμε για λίγο το ζυμάρι και κόβουμε σε 8-9 κομμάτια μεγέθους περίπου αβγού. Τα πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες, τις ακουμπάμε σε ένα δίσκο η πιάτο με λίγο νισεστέ και τις σκεπάζουμε με πετσέτα μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Πως θα ανοίξουμε τα φύλλα:
Παίρνουμε μια μπαλίτσα από το ζυμάρι μας και το ανοίγουμε. Πασπαλίζουμε με νισεστέ την επιφάνεια και βάζουμε επάνω τη μπαλίτσα. Βάζουμε λίγο νισεστέ επάνω στο ζυμάρι μας και το πατάμε ελαφρά με έναν πλάστη. Κάνουμε κινήσεις κυλώντας τον πάνω κάτω το ζυμάρι να γίνει επίπεδο. Βάζουμε λίγο νισεστέ κάθε φορά που τυλίγουμε την άκρη του φύλλου στον πλάστη. Κυλάμε πάνω στο τραπέζι τον πλάστη και με απαλές κινήσεις ταυτόχρονα με τα δάχτυλα βοηθάμε το φύλλο να μεγαλώσει. Επαναλαμβάνουμε τις κινήσεις μέχρι να πάρει σχήμα κυκλικό περίπου όπως ένας μέτριου στρογγυλού ταψιού όχι μεγαλύτερο και μέχρι να γίνει ένα φύλλο λεπτό και σχεδόν διάφανο. Ακουμπάμε το φύλλο πάνω με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Απλώνουμε με κουτάλι 3 κουταλιές από το λιωμένο λάδι. Βάζουμε γέμιση 3 κ.σ λίγο πιο μέσα από την άκρη του φύλλου. Διπλώνουμε λίγο το φύλλο πάνω στην γέμιση και λασκάρουμε με τη βοήθεια μίας πετσέτας. Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και τοποθετούμε μέσα το μπαστούνι και δίνουμε το σχήμα σαλιγκαριού. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Βουτυρώνουμε από πάνω με πινέλο με το υπόλοιπο λάδι που μας έμεινε. Πασπαλίζουμε με λίγη σουσάμι, (προαιρετικά ).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200' C για 50'55' λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Τα τελευταία 3' λεπτά τοποθετούμε το ταψί στον πάτο του φούρνου. Βγάζουμε απο το φούρνο, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν.
Καλή επιτυχία φίλες και φίλοι μου, καταπληκτικα κ
αι πολύ τραγανά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις