Μπισκοτάκια Αγιο-Βασιλάκια
Μπισκοτάκια Αγιο-Βασιλάκια |
Η συνταγή είναι της Gkika Eleni. Δημοσιεύτηκε στην ομάδα Χρυσός σκούφος
ΥΛΙΚΑ
-1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
-1 κουταλιά της σούπας γάλα
-Βανίλια
-2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
-10 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο, για την στολή του
-1 σακουλάκι σταγόνες κουβερτούρας για τα ματάκια του και τα κουμπιά του
-Κόκκινες καραμελίτσες για τη μυτούλα του (προαιρετικά αν δεν εχετε θα βάλετε οπως εγώ λιγο απο την κοκκινη ζύμη)
Για τα γένια του και την μπορντούρα, στο σκουφάκι του,
-½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
-Βανίλια
-1 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
-1 κουταλάκι του γλυκού γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Ανάβουμε τον φούρνο στους 175ο C και τοποθετούμε μια λαδόκολλα στο ταψί.
Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την χτυπάμε μέχρι να ενωθεί με το βούτυρο. Στην συνέχεια, προσθέτουμε την βανίλια και το γάλα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1, βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε τον γάντζο. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ενώ συνεχίζουμε να τα δουλεύουμε. Εναλλακτικά γίνεται και με το χέρι. Αφαιρούμε ένα φλιτζάνι ζύμης περίπου και το αφήνουμε στην άκρη. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε 10 κόκκινες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστκής και το δουλεύουμε, μέχρι να χρωματιστεί ολόκληρη η ζύμη. Τυλίγουμε τις δυο ζύμες με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο, για 2-3 ώρες. Παίρνουμε ένα κομμάτι της κόκκινης ζύμης και πλάθουμε 1 μπαλίτσα 2,5 εκατοστών περίπου διάμετρο, για το σωματάκι του και 5 μπαλίτσες, 1 εκατοστού διάμετρο, για τα δυο μπρατσάκια, τα δυο ποδαράκια και το σκουφάκι του.Με την λευκή ζύμη φτιάχνουμε, 1 μπαλίτσα λίγο μικρότερη από 1 εκατοστό, για το προσωπάκι του και 5 μπαλίτσες ½ εκατοστού περίπου, για τα χεράκια, τις πατουσίτσες και την άκρη του σκούφου. Συναρμολογούμε το πρώτο Αγιοβασιλάκι. Βάζουμε τις μπαλίτσες με την σωστή σειρά, πάνω στην λαδόκολλα, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία και τις πιέζουμε με τα δάχτυλα για να κολλήσουν μεταξύ τους. Τοποθετούμε τα ματάκια και τα κουμπάκια πιέζοντας ελαφρώς τις σοκολατένιες σταγόνες. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.
Ψήνουμε τα Αγιοβασιλάκια για 12-15 λεπτά. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το γκλάσο, χτυπώντας το βούτυρο με την βανίλια μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και γάλα τόσο, όσο χρειάζεται για να γίνει το μίγμα σαν αφράτη σαντιγί που να μπορεί να στέκεται. Βάζουμε το γκλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και με πολύ λεπτή μύτη, φτιάχνουμε τα γένια του και τη μπορντούρα στο σκουφακί του. Τέλος, βάζουμε μια μικρή τελίτσα στο προσωπάκι του, για να κολλήσουμε την κόκκινη καραμελίτσα, που θα είναι η μυτούλα του.
Είναι έτοιμα καλή σας επιτυχία.
οσες πιο πολλές σταγόνες απο το χρώμα ζαχαροπλαστικής βάλετε τόσο πιο έντονο κοκκινο θα γίνει
Ανάβουμε τον φούρνο στους 175ο C και τοποθετούμε μια λαδόκολλα στο ταψί.
Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την χτυπάμε μέχρι να ενωθεί με το βούτυρο. Στην συνέχεια, προσθέτουμε την βανίλια και το γάλα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1, βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε τον γάντζο. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ενώ συνεχίζουμε να τα δουλεύουμε. Εναλλακτικά γίνεται και με το χέρι. Αφαιρούμε ένα φλιτζάνι ζύμης περίπου και το αφήνουμε στην άκρη. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε 10 κόκκινες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστκής και το δουλεύουμε, μέχρι να χρωματιστεί ολόκληρη η ζύμη. Τυλίγουμε τις δυο ζύμες με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο, για 2-3 ώρες. Παίρνουμε ένα κομμάτι της κόκκινης ζύμης και πλάθουμε 1 μπαλίτσα 2,5 εκατοστών περίπου διάμετρο, για το σωματάκι του και 5 μπαλίτσες, 1 εκατοστού διάμετρο, για τα δυο μπρατσάκια, τα δυο ποδαράκια και το σκουφάκι του.Με την λευκή ζύμη φτιάχνουμε, 1 μπαλίτσα λίγο μικρότερη από 1 εκατοστό, για το προσωπάκι του και 5 μπαλίτσες ½ εκατοστού περίπου, για τα χεράκια, τις πατουσίτσες και την άκρη του σκούφου. Συναρμολογούμε το πρώτο Αγιοβασιλάκι. Βάζουμε τις μπαλίτσες με την σωστή σειρά, πάνω στην λαδόκολλα, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία και τις πιέζουμε με τα δάχτυλα για να κολλήσουν μεταξύ τους. Τοποθετούμε τα ματάκια και τα κουμπάκια πιέζοντας ελαφρώς τις σοκολατένιες σταγόνες. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.
Ψήνουμε τα Αγιοβασιλάκια για 12-15 λεπτά. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το γκλάσο, χτυπώντας το βούτυρο με την βανίλια μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη και γάλα τόσο, όσο χρειάζεται για να γίνει το μίγμα σαν αφράτη σαντιγί που να μπορεί να στέκεται. Βάζουμε το γκλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και με πολύ λεπτή μύτη, φτιάχνουμε τα γένια του και τη μπορντούρα στο σκουφακί του. Τέλος, βάζουμε μια μικρή τελίτσα στο προσωπάκι του, για να κολλήσουμε την κόκκινη καραμελίτσα, που θα είναι η μυτούλα του.
Είναι έτοιμα καλή σας επιτυχία.
οσες πιο πολλές σταγόνες απο το χρώμα ζαχαροπλαστικής βάλετε τόσο πιο έντονο κοκκινο θα γίνει
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου