Λαχανοντολμάδες, Γιαπράκια

Λαχανοντολμάδες, Γιαπράκια
Λαχανοντολμάδες, Γιαπράκια

Η συνταγή είναι της Helena's Greek cooking. Δημοσιεύτηκε στην ομάδα Χρυσός Σκούφος

Λαχανοντολμαδες με ελαφριά σάλτσα αυγολέμονου, χωρίς να βράσουμε το λάχανο

Υλικά:
1 μεγάλο ασπρο λάχανο η δύο μικρά
Γέμιση:
1 αυγό
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από άπαχο κομμάτι όπως κιλότο ή καπάκι, περασμένος 2 φορές
1 1/2 -2 φλ. ρύζι γλασέ (χυλώνει καλύτερα)
3 μέτρια κρεμμύδια στο μουλτι περασμένα
1/2 ματσακι άνηθο ψιλοκομμένο
Φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα η 1 κ.σ αποξηραμένο τριμμένο
αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
2 Αυγά μεγάλα η 3 μικρά
Χυμός από 1 ½ λεμόνι
2 1/2 κ. σ κορν φλαουρ η αλεύρι

Πως θα τα κάνουμε:
Δύο μέρες πριν τους φτιάξουμε κόβουμε το λάχανο στη μέση, τυλίγουμε σε διαφάνεια και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Όταν είναι να τους φτιάξουμε, από το βράδυ βγάζουμε το λάχανο από την κατάψυξη και αφήνουμε στον πάγκο μέσα σε σκεύος, όλο το βράδυ να ξεπαγώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση. Παίρνουμε το λάχανο και με προσοχή αφαιρούμε τα φύλλα. Κόβουμε τα κοτσάνια και χωρίζουμε τα φύλλα που θα τυλίξουμε τους ντολμαδες.
Τυλίγουμε βάζοντας από μια κ.σ από τον κιμά.
Τα κοτσάνια που κόψαμε τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας (αν θέλουμε προσθέτουμε ροδέλες καρότου, δίνει γεύση και χρώμα). Αραδιαζουμε γύρω γύρω τους μτολμαδες και κάνουμε 2-3 στρώσεις. Προσθέτουμε σε κάθε στρώσεις και λίγο ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε περίπου 1 1/2 λίτρο νερό, ρίχνουμε 2 κ.σ αλάτι. Σκεπάζουμε τους μτολμαδες με ένα μεγάλο πιάτο και ρίχνουμε το ζεστό νερό μέχρι να καλύπτει και το πιάτο. Κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και βράζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν μισοανοιγουμε το καπάκι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Σε αυτό το διάστημα ελέγχουμε το ζουμί του, αν έχει εξατμισθεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Όταν κλείσουμε τη φωτιά αφαιρούμε το ζουμί από την κατσαρόλα με προσοχή και το ρίχνουμε μέσα σε ένα τηγάνι βαθύ. Προσέχετε αν είναι λίγο το ζουμί που έμεινε προσθέστε ζεστό νερό να το συμπληρώσετε. Να είναι 3 με 3 1/2 ποτήρια νερού.
Κάνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα αυγά στη φραπέδιερα να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το λεμόνι και το κορν φλαουρ η το αλεύρι και χτυπάμε καλά. Βάζουμε το ζουμί να βράσει και ρίχνουμε το μείγμα αυγών. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τους ντολμαδες και κάνουμε κύκλους την κατσαρόλα μας σηκώνοντας την μερικές φορές. Βάζουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά και κλείνουμε το ματι.
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε με μαύρο φρεσκοτριμμενο πιπέρι και λίγο μπουκοβο (Chilly).
Καλή σας όρεξη φίλες και φίλοι μου...

Μυστικά:
Η μπεσαμελ βαραίνει τους ντολμαδες κατά την δική μου άποψη γιαυτό κάνουμε αυγολέμονο ελαφρύ και ζουμερό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις