Γίγαντες γιαχνί

Γίγαντες γιαχνί
Γίγαντες γιαχνί

 Η συνταγή είναι της Helena's Greek cooking. Δημοσιεύτηκε στην ομάδα Χρυσός σκούφος 

Υλικά:
500 γρ γίγαντες Καστοριάς ή Πρεσπών
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
Συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη
1/2 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη
1 σκελίδα σκόρδο
Ελαιόλαδο,
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Πως θα τα κάνουμε:
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από βραδίς σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι.
Την επόμενη σουρώνουμε και γεμίζουμε μια χύτρα με νερό και βάζουμε να βράσουν. Μόλις αφρίσουν, καθαρίζουμε τον αφρό, κλείνουμε τη χύτρα και ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή της χύτρας αφήνουμε να βράσουν από την ώρα που θα ανεβεί η βαλβίδας της χύτρας περίπου 20' λεπτά. Ο χρόνος είναι λίγο σχετικός μιας και τα πιο φρέσκα όσπρια βράζουν πιο γρήγορα. Θέλουμε να είναι βρασμένοι κατά το 90%. Σουρώνουμε και κρατάνε σκεπασμένα στην άκρη. Όσο βράζουν οι γίγαντες ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα και τα υπόλοιπα λαχανικά, μαζί με το σκόρδο, σωτάρουμε και αυτά και τέλος ρίχνουμε το χυμό ντομάτας. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει λίγο, περίπου 15' λεπτά, έτσι ώστε, αν οι γίγαντες βγουν πολύ μαλακοί, να μην χρειαστεί να βράσουν ξανά για πολλή ώρα.
Προσθέτουμε τους γίγαντες στη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε καλά, και βράζουμε μέχρι να χυλωσει η σάλτσα. Αν οι γίγαντες κρατάνε ακόμη και θέλουν βράσιμο, προσθέτουμε λίγο νεράκι. Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε μια ωραία σάλτσα και γίγαντες που να κρατάνε το σχήμα τους, αλλά να είναι μαλακοί.
Απολαμβάνουμε χλιαρούς ή σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με μπόλικη φέτα.
Καλή σας όρεξη φίλες και φίλοι μου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις