PARIS BREST παραδοσιακό Γαλλικό γλυκό

 

PARIS BREST
 PARIS BREST παραδοσιακό Γαλικό γλυκό

Η συνταγή είναι της Μαρία Δόση. Δημοσιεύτηκε στην ομάδα Χρυσός σκούφος

Υλικά για την πάστα καραμελωμένων φουντουκιών:
200γρ καβουρδισμένα φουντούκια
130γρ ζάχαρη
40 ml νερό
Σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να γίνει χρυσό καφέ σιρόπι (προσοχή να μην καεί η καραμέλα!!!). Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και απλώνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Μόλις σφίξουν τα σπάμε με τα χέρια και τα βάζουμε στο πολυκοπτικό. Τα χτυπάμε για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνουν πάστα. Αφήνουμε στην άκρη.

Υλικά για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
200γρ ζάχαρη
6 κρόκοι
100γρ κορν φλάουρ
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
100γρ κρύο βούτυρο

Οδηγίες
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 900ml γάλα, 100γρ ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους με 100γρ ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, το εκχύλισμα βανίλιας και 100ml γάλα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μίγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ, τυλίγουμε με μεμβράνη την επιφάνεια για να μην κάνει κρούστα και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε την πάστα των καραμελωμένων φουντουκιών και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν οι δύο κρέμες. Μεταφέρουμε την κρέμα πραλίνας σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μύτη ανοιχτό αστέρι για να διακοσμήσουμε στη συνέχεια το γλυκό μας.

Υλικά για τη ζύμη:
150 ml γάλα
150 ml νερό
15 γρ ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι
150 γρ βούτυρο
5 αβγά
190 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα και φιλέ αμυγδάλου για διακόσμηση

Οδηγίες
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περιττή υγρασία από τη ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, την απλώνουμε λίγο και την αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Βάζουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε μόνη της για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί τελείως το αβγό από την ζύμη πριν βάλουμε το επόμενο. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχ/κής. Σχεδιάζουμε έναν κύκλο 28 εκ. ή και μικρότερο σε λαδόκολλα και τον χρησιμοποιούμε ως οδηγό για να στρώσουμε την ζύμη. Κάνουμε 2 κύκλους τον έναν δίπλα στον άλλο και άλλον έναν κύκλο από πάνω τους στη μέση σαν στεφάνι. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και ρίχνουμε αμύγδαλό φιλέ από πάνω. Τινάζουμε προσεκτικά το ταψί για να φύγει το περιττό αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 40 λεπτά. Μετά κλείνουμε τον φούρνο, βάζουμε μια κουτάλα στην πόρτα του φούρνου για να αναπνέει το γλυκό μας και το αφήνουμε μέσα στον φούρνο για άλλα 15 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει τελείως. Με τη ζύμη που περισσεύει μπορούμε να κάνουμε και δεύτερο μεγάλο στεφάνι ή να κάνουμε μικρότερα.

Για το στήσιμο:
Κόβουμε στη μέση τη ζύμη και γεμίζουμε το κάτω μέρος με αρκετή ποσότητα κρέμας πραλίνας. Φροντίζουμε να κάνουμε όμορφα σχέδια με το κορνέ μας για μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση του γλυκού μας. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο μισό της ζύμης και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρουμε. Το Paris Brest είναι έτοιμο!!! Καλή σας απόλαυση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις