Μπομπολόνι. Γεμιστό Ιταλικό Ντόνατ Bomboloni

Μπομπολόνι
 Μπομπολόνι. Γεμιστό Ιταλικό Ντόνατ Bomboloni

Υλικά
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. σκληρό αλεύρι
70 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. χλιαρό νερό
3 βανιλέτες
Ξύσμα από ένα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού ή κρέμα ζαχαροπλαστικής για γέμισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με την μαγιά, ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. Στον μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου. Στον κάδο ρίχνουμε τα δύο είδη αλεύρων, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι, τα αυγά, τον κρόκο, τις βανιλέτες, το ξύσμα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Ζυμώνουμε για αρχή σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και έπειτα δυναμώνουμε την ένταση ζυμώνοντας για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Προσοχή γιατί η συγκεκριμένη ζύμη κολλάει αρκετά, μην σας ανησυχήσει. Λαδώνουμε τα χέρια μας και μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, το τοποθετούμε σε ζεστό σημείο και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή μέχρι να τριπλασσιαστεί η ζύμη. Αφού φουσκώσει, πατάμε τη ζύμη με το χέρι να ξεφουσκώσει, την ζυμώνουμε ελαφρά και την τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα αφού πρώτα την αλευρώσουμε. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 1 εκ. και παίρνουμε ένα κουπάτ στρόγγυλο ή ένα ποτήρι. Το βουτάμε στο αλεύρι, το τινάζουμε, κόβουμε τη ζύμη σε στρόγγυλους λουκουμάδες και καθαρίζουμε από την περιττή ζύμη. Μεταφέρουμε την λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου και καλύπτουμε με μία καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για μία ώρα.

Έχουμε δύο τρόπους ψησίματος: είτε τηγανιτοί σε σπορέλαιο είτε στον φούρνο.

Για το τηγάνι: παίρνουμε μία βαθιά κατσαρόλα, γεμίζουμε με σπορέλαιο και περιμένουμε να ζεσταθείσε μέτρια ένταση, προσοχή όχι να γίνει καυτό γιατί θα ψηθούν απ' έξω και μέσα θα είναι η ζύμη ωμή. Παίρνουμε έναν έναν λουκουμά και τους αφήνουμε μέσα στο ζεστό λάδι απαλά. Τοποθετούμε τρεις λουκουμάδες την φορά για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν και τους απλώνουμε σε μία πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.



Για τον φούρνο: ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου στον αέρα και ψήνουμε για 5 με 10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.

Αν θέλουμε τους βουτάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη εφόσον είναι ζεστοί και μετά με ένα κορνέ γεμίζουμε με οτιδήποτε επιθυμούμε. Εναλλακτικά, τους αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.


Συμβουλές:

1. Καλό θα είναι όποια ζύμη περισσέψει από το κόψιμο των λουκουμάδων να μην την ξαναζυμώσουμε και φτιάξουμε άλλους λουκουμάδες. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο τότε οι λουκουμάδες θα μοιάζουν περισσότερο με ψωμί γιατί η ζύμη θα έχει μαζέψει επιπλέον αλεύρι. Αν θέλουμε τα περισσεύματα ζύμης τα κόβουμε σε τετραγωνάκια και τα ψήνουμε ξεχωριστά μόνα τους.

2. Η υφή των λουκουμάδων που ψήνονται στον φούρνο είναι πιο συμπαγής από τους τηγανιτούς που είναι πιο αφράτοι. Αυτό συμβαίνει γιατί ψήνονται περισσότερη ώρα. Παρόλ’ αυτά, η γεύση και των δύο είναι μοναδική!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις