Πασχαλινό μπριος σαν κέικ με σταφίδες

Πασχαλινό μπριος σαν κέικ με σταφίδες
Πασχαλινό μπριος σαν κέικ με σταφίδες

Η συνταγή είναι της 
Helena's Greek cooking. Δημοσιεύτηκε στην ομάδα Χρυσός σκούφος

Υλικά για ένα μεγάλο μπριος:
Για τη μαγιά:
80 ml γάλα χλιαρό
1 κ.σ ζάχαρη
2 κ.σ αλεύρι σκληρό
10 γρ. Ξηρή μαγιά η 25 γρ. νωπή
Όλα μαζί να γίνει χυλός
Αφήνουνε 20 λεπτά.
Για τη ζύμη:
2 κρόκους αυγών + ένα ολόκληρο
3 κ.σ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό λιωμένο
Μια πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
3 κ.σ χυμό φρέσκο πορτοκαλιού και το ξύσμα
100-200 γρ. Ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό σας αρέσει)
450-650 γρ. Αλεύρι σκληρό για τσουρέκια ( όσο πάρει)
Μαργαρίνη για να αλείψουμε τα 2 φύλλα που θα ανοίξουμε
100 γρ. Σταφίδες, τις μουλιάζουμε σε ζεστό νερό, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Φιλαράκια από αμύγδαλα και σουσάμι (προαιρετικά)
1 κρόκος αυγού με 1 κ.σ γάλα για να το αλείψουμε

Πως θα το κάνουμε:
Σε μπολ ανάμιξης ριχνουμε τα αυγά, τις βανίλιες, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τον αυγοδαρτη. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Τώρα δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι. Ρίχνουμε τόσο αλεύρι μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε ελαφρώς πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κάνουμε μπάλα τη ζύμη και τοποθετούμε πίσω στο μπολ. Το σκεπάζουμε με νάιλον σακούλα. Αφήνουνε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο και το αλείφουμε με μαργαρίνη όλο. Ριχνουνε τις μισές σταφίδες και διπλωνουμε από την φαρδιά πλευρά σε ένα μεγάλο ρόλο. Κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο φύλλο. Στο δεύτερο φύλλο όταν είναι να το τυλίξουμε ρόλο τοποθετούμε το πρώτο ρόλο και τυλίγουμε το δεύτερο ρόλο μαζί με το πρώτο να γίνουν ένα μεγάλο ρόλο.
Το τραβάμε λίγο να μεγαλώσει και κόβουμε στη μέση 3 εκατοστά κάτω από την μια αρχή και μέχρι τέλους. Θα γίνουν 2 ενωμένα κορδόνια. Γυρίζουμε λίγο το ένα κομμένο κορδόνι τυλίγουμε προς τα έξω σε σαλιγκάρι. Παίρνουμε το άλλο κορδόνι και τοποθετούμε κυκλικά πάνω στο σαλιγκάρι. Αλείφουμε με το μείγμα αυγού και πασπαλίζουμε με φιλαράκια αμύγδαλο και σουσάμι. Αφήνουνε σε ζεστό μέρος 30' λεπτά και κατόπιν ψήνουμε στους 180'C βαθμούς αέρα για 40'-50' λεπτά.
Αφού κρυώσει το βγάζουμε από τη φόρμα και το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις