Αγιορείτικη συνταγή για αφράτο σταφιδόψωμο

Ένα από τα αρτογλυκίσματα που αποτελεί αγαπημένη επιλογή ακόμη και σήμερα, παρόλο που θεωρείται λίγο παλιομοδίτικο είναι το σταφιδόψωμο, το οποίο θεωρείται ένα υγιεινό κολατσιό με σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Υλικά:
1 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαύρες σταφίδες πασπαλισμένες με αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
1 φακελλάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή λεμονιού
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό τύπου 70%

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, το νερό, την κανέλα και το γαρύφολλο συνεχίζοντας το χτύπημα.

Κατόπιν προσθέτουμε τις σταφίδες και τελευταίο το αλεύρι με το μπέικιν.

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Η ζύμη πρέπει να γίνει λίγο πιο σφιχτή από τη ζύμη του κέικ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.Τη ρίχνουμε σε καλά λαδωμένη φόρμα ή στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο για 5 λεπτά φούρνο για 30 περίπου λεπτά.

Σημειώσεις:
Μπορούμε, αντί να βάλουμε όλη τη ζύμη σε φόρμα, να κάνουμε μικρά φραντζολάκια.

Επίσης, αντί για μπέικιν πάουντερ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 φακελλάκι ξερή μαγιά ή 20 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας.

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά, θα τη διαλύσουμε με λίγο χλιαρό νερό, θα προσθέσουμε λίγο αλεύρι και θα κάνουμε 1 μέτριο χυλό. Θα τον αφήσουμε να φουσκώσει και μετά θα τον προσθέσουμε σε λεκάνη μαζί με όλα τα άλλα υλικά.

Θα τα ζυμώσουμε και θα αφήσουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Κατόπιν θα την πλάσουμε σε μικρά καρβελάκια και θα τα ψήσουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις