Τσουρέκια

tsourekia
Τσουρέκια

 Ησυνταγή είναι της φίλης μας  Aggelika Gougousidou

Δημοσιεύτηκε στην ομάδα μας Χρυσός σκούφος

Ομαδούλα μου κάναμε και τα τσουρέκια μας, γιατί εμείς δεν τα τρώμε μόνο το Πάσχα, αλλά όλο το χρόνο!

Υλικά
για εύκολα κορδονάτα τσουρέκια
Για 3 μεγάλα τσουρέκια είναι η μία δόση:

Για το Προζύμη :
100γρμ χλιαρό νερό
3 φακελάκια μαγιά η 70 γρμ φρέσκια
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
Λίγο αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός

Σε ένα μπολ βαθύ λιώνουμε την μαγιά στο νερό, βάζουμε την ζάχαρη και λίγο αλεύρι, και ανακατεύουμε!
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το μίγμα!

Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει από πριν τα
Υλικά για την ζύμη τσουρεκιού:
1 κιλό αλεύρι ειδικό για τσουρέκια
240 γρμ γάλα
350 γρμ ζάχαρη
ένα φακελάκι μαχλέπι,
λίγο κακουλέ
μια βανίλια
ξύσμα πορτοκαλιού!
3 μεσαία αυγά χτυπημένα
100 γρμ χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
150 γρμ σπορέλαιο

Επι πλέον
1 αυγό για το άλειμμα
φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι

Οδηγίες
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, και προσθέτουμε τη ζάχαρη να λιώσει αφού ανακατέψουμε με σύρμα! Ρίχνουμε μέσα το μαχλεπι, τον κακουλε, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού!
Αποσύρουμε από την εστία και αφού αφήσουμε λίγο να κρυώσει, να μην είναι πολύ ζεστό, ρίχνουμε μέσα τα αυγά χτυπημένα, τα οποία να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, το χυμό πορτοκαλιού, και το σπορέλαιο!
Αδειάζουμε το μίγμα σε μια μεγαλούτσικη λεκάνη, και μετά το μίγμα με την μαγιά που έχει φουσκώσει!
Προσοχή, πρέπει όλα να είναι χλιαρά να μην καεί η μαγιά μας!
Τέλος βάζουμε το αλεύρι μας, και ανακατεύουμε απαλά να γίνει μια μαλάκια απαλή ζύμη, δεν ζυμώνουμε πολύ, ίσα ίσα να γίνει μια απαλή ομοιόμορφη ζύμη!
Σκεπάζουμε την λεκάνη με μεμβράνη η σακούλα, και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη με μια κουβερτούλα για περίπου 2 με 3 ώρες, αναλόγως την ζέστη, και όταν φουσκώσει και τριπλασιαστεί σε όγκο αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε σε 3 κομμάτια και πλάθουμε με κάθε κομμάτι 2 η 3 κορδόνια αναλόγως τι σχέδιο θέλουμε να κάνουμε!
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσα, εγώ τα χωρίζω με μια λωρίδα από χαρτί διπλωμένο η τα βάζουμε σε ατομικές φόρμες! Αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30'λεπτά σε ζεστό μέρος αφού τα σκεπάσουμε με μια πετσετούλα!
Χτυπάμε ένα αυγό με μια κουταλιά νεράκι και με ένα πινελάκι περνάμε απαλά επάνω τα τσουρέκια, και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου η σουσάμι! Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 'βαθμους για 20 με 25 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα επάνω! Αν θέλουμε να γίνουν μαλακά και όχι στεγνά, πριν τα ψήσουμε τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου ένα πυράντοχο μπωλ η ένα ανοξείδωτο με βραστό νερό μέσα για όσο ψήνονται!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις