Συνταγή για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα Ζουμερή και νόστιμη

Συνταγή για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα Ζουμερή και νόστιμη
 Συνταγή για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα Ζουμερή και νόστιμη

Υλικά Συνταγής
1 γαλοπούλα (4-5 κιλά)
Μισή κούπα χυμός πορτοκαλιού
¼ κούπας χυμό λεμονιού
Μισή κούπα μαργαρίνη
Πατάτες (όσες θέλετε, ανάλογα με το ταψί)

Για την γέμιση
Μισή κούπα ρύζι Καρολίνα
Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
¼ κιλού κιμά χοιρινό
¼ κούπας κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
εντόσθια γαλοπούλας
1 κούπα κάστανα
¼ κούπας σταφίδες ξανθές
1 σακουλάκι κουκουνάρι
6 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
Μισή κούπα ζωμό κότας
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά πλένουμε καλά την γαλοπούλα με άφθονο νερό. Σε περίπτωση που δεν έχει καθαριστεί καλά και έχει πούπουλα, τα αφαιρούμε με ένα μικρο τσιμπιδάκι.

Στη συνέχεια, λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε καλά μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Αλείφουμε καλά την γαλοπούλα εσωτερικά με το μείγμα μας και αλατοπιπερώνουμε καλά.

Έπειτα φτιάχνουμε την γέμιση ως εξής:

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια της γαλοπούλας.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο μας να κάψει και σωτάρουμε τα εντόσθια και τους κιμάδες.

Κατόπιν, προσθέτουμε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα κάστανα, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και συνεχίζουμε για λίγο το σωτάρισμα. Ρίχνουμε το ζωμό κότας και αφήνουμε μέχρι να μισοβράσει το ρύζι μας. Αφήνουμε τη γέμιση λίγο να κρυώσει.

Όταν η γέμιση κρυώσει, γεμίζουμε τη γαλοπούλα στο εσωτερικό της. Αν περισσέψει γέμιση, μπορούμε να την βάλουμε στις γωνίες του ταψιού, γίνεται πεντανόστιμη!

Κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος ανάλογο με το μέγεθος του ταψιού. Τις αλατοπιπερώνουμε, τις λαδώνουμε και τις τοποθετούμε γύρω γύρω.

Αλείφουμε το εξωτερικό της γαλοπούλας, με το μείγμα που είχαμε φτιάξει και που αλείψαμε το εσωτερικό της και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στο ταψί.

Τέλος, αλατοπιπερώνουμε ξανά και βάζουμε τη γαλοπούλα μας να ψηθεί σε μέτριο φούρνο, ανάλογα με το μέγεθος της.

Για παράδειγμα, μια γαλοπούλα 4 κιλών, χρειάζεται 4 ώρες ψήσιμο στους 160 βαθμούς.

Μόλις είναι έτοιμη και είμαστε πλέον σίγουροι ότι έχει ψηθεί σωστά, την βγάζουμε από τον φούρνο και την σερβίρουμε.

Συμβουλές 
Αν δούμε πως πριν μαγειρευτεί η γαλοπούλα μας παίρνει χρώμα, την σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο.
Μπορούμε αντί για γαλοπούλα, να χρησιμοποιήσουμε και κοτόπουλο, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις