Καρυδόπιτα Χριστουγέννων

Καρυδόπιτα Χριστουγέννων
Καρυδόπιτα Χριστουγέννων


Καρυδόπιτα γεμάτη κανέλα, γαρίφαλλο, πιπερόριζα, πιο πολίτικη δεν γίνεται

Μια μελαχρινή καρυδόπιτα αλλιώτικη από τις άλλες, τόσο μελαχρινή όσο εκείνες οι οπτασίες από τα βάθη τις ανατολής, φιγουράρει πάνω στο τραπέζι.Ζεστή, μυρωδάτη, γεμάτη μυστήριο κάνει ένα βήμα και πατάει το πόδι της στην Ευρώπη, απλώνει το χέρι και κλέβει ροζ αμυγδαλωτά από τη γαλλική κουζίνα,

ζαχαρωτά αστεράκια από την Ιταλία και εκεί που κοντεύει να πάρει διαβατήριο για τη γηραιά ήπειρο κοντοστέκεται και επιστρέφει. Κάθε μικρή πιρουνιά σε ταξιδεύει με το σιρόπιασμα που αναδύεται έντονα το Σμυρνιό και οι μικροί κόκκοι των καρυδιών αλλάζουν την υφή και υπενθυμίζουν τη γήινη, μίνιμαλ χαρακτηριστική γεύση των καρπών. Είναι Χριστουγεννιάτικη και παρακαλεί να μην την καλοκαιρέψετε και τη συνοδεύσετε με παγωτό. Δώστε της λίγο τυρί σε κρέμα ή μια μους ανθότυρου με κανέλα… Θεϊκή και άκρως γοητευτική!

Υλικά
Για το σιρόπι
250ml νερό
80γρ. γλυκόζη
350γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ βανίλιας ή ½ κ.γ. εσάνς βανίλιας
½ κ.γ. μείγμα Σμυρνιό

Για την καρυδόπιτα
120ml σπορέλαιο
100ml. γάλα
120γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 αβγά μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου (60γρ. περίπου)
40γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. κοφτή μείγμα μπαχαρικών Σμυρνιό*
2 κ.σ. κακάο
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
250γρ. αλεύρι μαλακό
60γρ. καρύδι σε πούδρα

Για τα κουμπιά – αμυγδαλωτών
200γρ. πούδρα αμυγδάλου
200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική + 75γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200γρ. ασπράδια αβγών
½ κ.γ. αλάτι
3-4 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Για το ντεκόρ
20γρ. ζαχαρωτά σε σχήμα αστεριών
40γρ. ζάχαρη άχνη

*Το μείγμα μπαχαρικών Σμυρνιό θα το βρείτε σε μπαχαροπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ (Αποτελείτε από γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο και πιπερόριζα)

Οδηγίες
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού εκτός από την βανίλια σε μια κατσαρόλα και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Αποσύρουμε προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε για 5 λεπτά με κλειστό καπάκι. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να χλιαρύνει.

Για την καρυδόπιτα
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αβγά, το σπορέλαιο, το γάλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Με το σύρμα χειρός αναμιγνύουμε πολύ καλά. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το σιμιγδάλι, το μπεικιν παουντερ, το σμυρνιο και τα ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά, προσθέτουμε και τα καρυδιά και ομογενοποίουμε το μείγμα με το σύρμα χειρός.

Βουτυρώνουμε το ταψί ή τη φόρμα και ζαχαρώνουμε την επιφάνεια με ζάχαρη κρυσταλλική. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 180οC για 30-35 λεπτά. Σιροπιάζουμε τη χλιαρή καρυδόπιτα με χλιαρό σιρόπι.

Για τα κουμπιά
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα μαζί με το αλάτι. Όταν διογκωθούν προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη 75γρ.. Αναμειγνύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μπολ με την αμυγδαλόψιχα και τα προσθέτουμε σταδιακά στην μαρέγκα των ασπραδιών σταδιακά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ και όχι με το μίξερ. Τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα φτιάχνουμε στρογγυλά σχήματα. Ψήνουμε στους 140οC για 18-20 λεπτά.


Διακοσμούμε με τα κουμπιά αμυγδαλωτών, τα αστεράκια και τη ζάχαρη άχνη.




Πηγή https://48foodstreet/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις