Σοκολατόπιτα Με Φουντούκι & Σως Butterscotch

 

Σοκολατόπιτα Με Φουντούκι & Σως Butterscotch
Σοκολατόπιτα Με Φουντούκι & Σως Butterscotch


Υλικά 
250 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
40 γρ αλεύρι μαλακό
75 γρ ζάχαρη
3 αυγά
50 γρ φουντούκια αλεσμένα σε σκόνη
50 ml γάλα φρέσκο
85 γρ μαργαρίνη
για το γλάσο σοκολάτας
125 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
90 ml κρέμα γάλακτος
για τη σως butterscotch
100 γρ. ζάχαρη
35 γρ. γλυκόζη
30 ml. Νερό
130 γρ. κρέμα γάλακτος
60 γρ. βούτυρο
Ψίχα από ένα κλωνάρι βανίλιας ή 2 κάψουλες τεχνητής
1 κ.γ. ανθός αλατιού.

Οδηγίες
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Αφού αφρατέψουν προσθέτουμε το βούτυρο το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετούμε τα φουντούκια στο Multi και τα κάνουμε πούδρα. Στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μείγμα που έχουμε ήδη στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν. Τέλος βάζουμε και τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε γρήγορα ώστε να μην ψηθεί το αυγό που περιέχει το μείγμα.
Βουτυρώνουμε το τσέρκι μας ή ένα ταψάκι και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, για 12′. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε σωστά το χρόνο αυτό γιατί μόνο έτσι η σοκολατόπιτά μας θα κρατήσει την υγρασία της. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, χωρίς να βράσει και τη ρίχνουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Αδειάζουμε το γλάσο πάνω στην κρύα σοκολατόπιτα και το στρώνουμε με μια σπάτουλα. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 30΄λεπτά.
Σε ένα σκεύος τοποθετούμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό σε δυνατή φωτιά να βράσουν, ώσπου να δημιουργηθεί η καραμέλα. Η καραμέλα μας είναι έτοιμη όταν βλέπουμε το χρώμα μας και αρχίζει να χρυσαφίζει. Δεν αφήνουμε σε αυτό το στάδιο το μείγμα να σκουρύνει πολύ, γιατί τότε η καραμέλα μας θα έχει πικρίσει.
Τραβάμε για λίγο το σκεύος από τη φωτιά και πολύ προσεκτικά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Θα αφρίσει αρχικά αλλά ανακατεύοντας θα γίνει γρήγορα ένα παχύρευστο μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και επαναφέρουμε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Η σως μας είναι έτοιμη και μπορούμε να την απολαύσουμε και ζεστή αλλά και κρύα.
*Tip. Μπορούμε να σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα, ένα κομμάτι σοκολατόπιτας με μια μπάλα παγωτό (ταιριάζουν καλύτερα τα λευκά ή με γεύση φρούτων) και περιχύνουμε τέλος τη σως butterscotch.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις