Πανακότα Καραμέλα

 Υλικά
800γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250ml γάλα πλήρες
400γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.γ. αλάτι
12γρ. φύλλα ζελατίνης ή 6 φύλλα
100ml νερό
1 κλωνάρι βανίλια ή 2 βανιλέττες
100γρ. κόκκινα μούρα



Οδηγίες
Πρώτα από όλα, βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό. Χωρίζουμε τη ζάχαρη και βάζουμε 200 γραμμάριο από τη συνολική σε ένα κατσαρολάκι μέτριο. Τοποθετούμε στη φωτιά και αφήνουμε να υγροποιηθεί. Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο μικρό σκεύος τοποθετούμε το νερό μαζί με τη βανίλια και φέρνουμε σε σημείο βρασμού. (Αν χρησιμοποιήσουμε κλωνάρι βανίλιας, το ανοίγουμε στη μέση με το μαχαίρι αφαιρούμε τους σπόρους και τους τοποθετούμε στο νερό, καθώς και το κλωνάρι ολόκληρο και το αφαιρούμε μετά).

Όταν η ζάχαρη υγροποιηθεί θα έχει πάρει ένα μεσαία καστανό χρώμα. Τότε προσθέτουμε σε αυτή το καυτό νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσοχή το νερό αν δεν έχει βράσει θα δημιουργηθούν σβόλοι και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ομοιόμορφο. Αφαιρούμε το κλωνάρι βανίλιας αν έχουμε χρησιμοποιήσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα άλλο σκεύος αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη και βάζουμε στη φωτιά για 8-10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη χωρίς όμως το μείγμα να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στίβουμε τα φύλλα ζελατίνης στα χέρια μας και τα προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι τα κομμάτια της ζελατίνης να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέτουμε και το μείγμα της καραμέλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, κλείνοντας με μεμβράνη κουζίνας που ακουμπά στην επιφάνεια της κρέμας για να μην δημιουργηθεί κρούστα.

Μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια ή σε μια μεγάλη φόρμα κείκ. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου, μέχρι να στέκεται. Σερβίρουμε σε πιατάκια αφού ξερορμάρουμε και προσθέτουμε τα φρέσκα μούρα ή όποιο άλλο φρούτο μας αρέσει. Για να ξεφορμάρουμε πιο εύκολα, τοποθετούμε κάθε φορμάκι για 20’’ σε ένα ταψί που έχουμε ζεστό νερό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις