Τηγανίτες Με Μέλι

Τηγανίτες Με Μέλι.
Τηγανίτες Με Μέλι.
Από τον Γιάννη Αραμπατζή
Παραδοσιακές τηγανίτες με μέλι και καρύδια,που τις φτιάχνουν στο Αφάντου στη Ρόδο.Το έδιναν οι μητέρες παλαιότερα στα παιδιά τους ως γλύκισμα και το έφτιαχναν από τη ζύμη που τους περίσσευε από τα ψωμιά.Φυσικά μπορούμε να κάνουμε και παραλλαγές σε αλμυρή εκδοχή με ντομάτα ψιλοκομμένη σε κυβάκια και τυρί φέτα από πάνω με ρίγανη ή σε γλυκιά με μερέντα,σιρόπι αγαύης ,και αντί για καρύδια τριμμένο αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη ξερή μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό η αντίστοιχα τη νωπή αφού πρώτα τη σπάσουμε με το χέρι.Βάζουμε λίγο αλεύρι σε μια λεκανίτσα η μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι,τη ζάχαρη (αν βάλουμε) και την διαλυμένη μαγιά κι ανακατεύουμε στην αρχή με ένα πιρούνι.Προσθέτουμε αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το χέρι .Βάζουμε τόσο όσο να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.Ζυμώνουμε λίγο και την αφήνουμε στον ήλιο για 40 λεπτά να φουσκώσει ή για 40 λεπτά στο φούρνο στους 50 βαθμούς.Μόλις είναι έτοιμη παίρνουμε κομμάτι ζύμης όση η γροθιά μας και την ανοίγουμε με τον κλώστη ή με το χέρι σε μέγεθος όσο μια μεγάλη παλάμη. Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση με το δάχτυλο και τη βάζουμε στο τηγάνι αφού έχουμε βάλει ποιο μπροστά να καεί αρκετά.Χαμηλώνουμε τη φωτιά λίγο και τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές τόσο όσο να γίνει τραγανή και όχι ξερή.Βγάζουμε τα έτοιμα κομμάτια σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.Στη συνεχεία απλώνουμε το μέλι από πάνω,το τριμμένο καρύδι και την κανέλα σε σκόνη.Από γεύση είναι υπέροχο όπως και το ότι είναι στεγνή στην υφή και ελαφριά στο στομάχι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις