Τραγανές μαρέγκες (μπεζέδες)

Τραγανές μαρέγκες (μπεζέδες)
Τραγανές μαρέγκες (μπεζέδες)

Υλικά
3 ασπράδια σε θερμ. δωμ.
1 πρέζα αλάτι
120 γραμ. ζάχαρη (κρυσταλλική ψιλή)
120 γραμ. άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Οδηγίες
Οι μαρέγκες ή μπεζέδες, πρέπει απέξω να είναι τραγανός αφρός που λιώνει στο στόμα και μέσα να έχουν μαστιχωτή υφή. Τα ασπράδια να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 1 ώρα.

Σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, ρίχνουμε τα ασπράδια με το αλάτι και χτυπάμε αρχικά σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει κρεμώδη υφή, με απαλές κορυφές που στέκονται.


Σταδιακά και βροχειδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία. Δυναμώνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1,5-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα να γίνει σατινέ και να σταθεροποιηθούν οι κορυφές της. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν γυρνάτε ανάποδα τον κάδο του μίξερ και δεν πέφτει αλλά μένει σταθερή.

Τέλος, με σπάτουλα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα κοσκινίζοντας μέσα την άχνη. Δεν πρέπει να δουλέψετε πολύ το μείγμα γιατί θα χάσετε τον αέρινο όγκο του.

Αν θέλετε να κάνετε χρωματιστούς μπεζέδες, τώρα είναι η ώρα που μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν θέλετε σε παστέλ χρώματα τις μαρέγκες, χρησιμοποιήστε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν θέλετε πιο έντονο χρώμα, καλύτερα να δουλέψετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή ζελέ γιατί η μεγάλη ποσότητα υγρού χρώματος θα επηρεάσει την σύσταση της μαρέγκας.

Χωρίζουμε την μαρέγκα σε 2-3 μέρη και χρωματίζουμε ανάλογα. Απαλά αναδιπλώνουμε να ομογενοποιηθεί το χρώμα στη μαρέγκα. Βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Σε λαμαρίνες μεγάλες, ακουμπάμε σε κάθε γωνία από μια ροζέτα μαρέγκας για να κολλήσει το αντικολλητικό χαρτί στο ταψί. Πατάμε ελαφρά ώστε να σταθεροποιηθεί η λαδόκολλα.

Κόβουμε μαρέγκες μεγάλες ή μαρεγκάκια μικρά σε ότι σχήμα θέλουμε. Εγώ τα κόβω συνήθως σε μέγεθος μπουκιάς με μύτη κορνέ αστέρι. Αν δεν έχετε κορνέ και μύτες ζαχ/κής με ένα κουτάλι αφήνουμε κουταλιές μαρέγκας στην λαδόκολλα.

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 80-100 βαθμούς C και ψήνουμε στον αέρα,για περίπου μία ώρα να στεγνώσουν καλά. Όταν ξεκολλάνε οι μπεζέδες από το χαρτί είναι έτοιμοι. Όταν βλέπετε δυσκολία στο τράβηγμα από χαρτί σημαίνει θέλουν κι άλλο ψήσιμο.

Οι μαρέγκες διατηρούνται για πολλές μέρες σφραγισμένες σε γυάλινο βάζο με καπάκι. Οι μαρέγκες δεν αγαπούν την υγρασία και το ψυγείο γι’αυτό αποφεύγετε το ψυγείο και χώρους με πολύ υγρασία.


Πηγή https://www.argiro.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις