Συκαλάκι Γλυκό Του Κουταλιού
Συκαλάκι Γλυκό Του Κουταλιού
Από τον Γιάννη Αραμπατζή
|
Υλικά
1 κιλό σύκα
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
Αμύγδαλα αποφλοιωμένα ή καρύδια κομμένα στα τέσσερα
Γαρύφαλλα ολόκληρα
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Χυμό από 4 λεμόνια(ή 40 γραμμάρια ξινό)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα σύκα ,τα στραγγίζουμε και με κοφτερό μαχαίρι,κόβουμε λίγο το κοτσάνι και αφαιρούμε το σκούρο σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά,αφαιρώντας και βγάζοντας τυχόν σποράκια που θα υπάρχουν.
Τα ξύνουμε ελαφρά γύρω γύρω με το μαχαίρι και τα τρυπάμε με ένα ξύλο από σουβλάκι κάθετα,δλδ από κάτω προς τα επάνω.
Βράζουμε τα σύκα σε μπόλικο νερό για 5-10 λεπτά και επειδή το νερό πρέπει να τα καλύπτει τα καπακώνουμε με ένα πιάτο και προσέχουμε μην παραβράσουν.
Στη συνέχεια σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα σύκα,τα ξανά σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μπολ με νερό που έχουμε ρίξει μέσα το χυμό από τα 4 λεμόνια ή το ξινό και τα αφήνουμε να σφίξουν για 7-8 ώρες.
Ακολούθως αφού τα ξεπλένουμε τα ξανά σουρώνουμε και τοποθετούμε σε κάθε ένα σύκο,από ένα γαρύφαλλο και ένα αμύγδαλο ή καρύδι εκεί που τρυπήσαμε με το μαχαίρι.
Αν θέλουμε δε τα τα στύβουμε ελαφρά αλλά αλλά βάζοντας το καρύδι ή το αμύγδαλο θα βγει και το νερό που έχει μείνει μέσα
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει για δέκα λεπτά περίπου και ρίχνουμε μέσα τα σύκα και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά να βράσουν και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.Αφού τα αποσύρουμε από το μάτι τα αφήνουμε έτσι όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τις δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ξανά βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι σε δυνατής έντασης φωτιά.
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζουμε καλά.
1 κιλό σύκα
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
Αμύγδαλα αποφλοιωμένα ή καρύδια κομμένα στα τέσσερα
Γαρύφαλλα ολόκληρα
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Χυμό από 4 λεμόνια(ή 40 γραμμάρια ξινό)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα σύκα ,τα στραγγίζουμε και με κοφτερό μαχαίρι,κόβουμε λίγο το κοτσάνι και αφαιρούμε το σκούρο σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά,αφαιρώντας και βγάζοντας τυχόν σποράκια που θα υπάρχουν.
Τα ξύνουμε ελαφρά γύρω γύρω με το μαχαίρι και τα τρυπάμε με ένα ξύλο από σουβλάκι κάθετα,δλδ από κάτω προς τα επάνω.
Βράζουμε τα σύκα σε μπόλικο νερό για 5-10 λεπτά και επειδή το νερό πρέπει να τα καλύπτει τα καπακώνουμε με ένα πιάτο και προσέχουμε μην παραβράσουν.
Στη συνέχεια σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα σύκα,τα ξανά σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μπολ με νερό που έχουμε ρίξει μέσα το χυμό από τα 4 λεμόνια ή το ξινό και τα αφήνουμε να σφίξουν για 7-8 ώρες.
Ακολούθως αφού τα ξεπλένουμε τα ξανά σουρώνουμε και τοποθετούμε σε κάθε ένα σύκο,από ένα γαρύφαλλο και ένα αμύγδαλο ή καρύδι εκεί που τρυπήσαμε με το μαχαίρι.
Αν θέλουμε δε τα τα στύβουμε ελαφρά αλλά αλλά βάζοντας το καρύδι ή το αμύγδαλο θα βγει και το νερό που έχει μείνει μέσα
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει για δέκα λεπτά περίπου και ρίχνουμε μέσα τα σύκα και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά να βράσουν και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.Αφού τα αποσύρουμε από το μάτι τα αφήνουμε έτσι όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τις δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ξανά βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι σε δυνατής έντασης φωτιά.
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζουμε καλά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου