Νεράντζι, Γλυκό του κουταλιού
Νεράντζι, Γλυκό του κουταλιού |
12 νεράντζια (570 γρ ξυσμένες φλούδες ,48 κομμάτια)εάν τα φρούτα είναι μικρά βάλτε περισσότερα.
1 κιλό ζάχαρη
3 1/2 κούπες νερό
1 λεμόνι (χυμός)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε χοντρόφλουδα νεράντζια ,τα πλένουμε και τα τρίβουμε με σφουγγάρι και σαπουνάδα ,γιατί το πορώδες εξωτερικό κρατάει σκόνη και βρωμιά. Τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο ψιλό μέρος του τρίφτη,(το ξύσμα,αν θέλουμε, το φυλάμε για να φτιάξουμε λικέρ)
Αν τα νεράντζια είναι μικρά τα κόβουμε σε 2 κομμάτια ενώ αν είναι μεγάλα σε 4.
Αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες από τη σάρκα ,για να μη χαλάσουν.
Στη συνέχεια ,τυλίγουμε τις φλούδες και τις καρφώνουμε μία μία σε ξυλάκια για σουβλάκια .
Στη συνέχεια,τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν για να τα ξεπικρίσουμε. Όταν πάρουν βράση τα αφήνουμε για 5 λεπτά και τ αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα νεράντζια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης.
Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές την ίδια διαδικασία.Δοκιμάζουμε αν ξεπίκρισαν δαγκώνοντας ένα κομματάκι λίγο στην άκρη.Αν όχι τότε αφού τα σουρώσουμε τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό
Τους αλλάζουμε το νερό ,δυο με τρεις φορές συνεχόμενες για να κρυώσουν και στη συνέχεια τα αφήνουμε 18 με 24 ώρες ,ή 16 με 18 ώρες αν θέλουμε να είναι πικρούτσικα,αλλάζοντας το νερό μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς.
Αφού ξεπικρίσουν εντελώς,τα αφαιρούμε από τα ξυλάκια και τα στύβουμε ελαφρά.
Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση ,τα βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση ,τα βράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό.
Μόλις σταματήσει να κοχλάζει βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν
Διαλέγουμε χοντρόφλουδα νεράντζια ,τα πλένουμε και τα τρίβουμε με σφουγγάρι και σαπουνάδα ,γιατί το πορώδες εξωτερικό κρατάει σκόνη και βρωμιά. Τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο ψιλό μέρος του τρίφτη,(το ξύσμα,αν θέλουμε, το φυλάμε για να φτιάξουμε λικέρ)
Αν τα νεράντζια είναι μικρά τα κόβουμε σε 2 κομμάτια ενώ αν είναι μεγάλα σε 4.
Αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες από τη σάρκα ,για να μη χαλάσουν.
Στη συνέχεια ,τυλίγουμε τις φλούδες και τις καρφώνουμε μία μία σε ξυλάκια για σουβλάκια .
Στη συνέχεια,τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν για να τα ξεπικρίσουμε. Όταν πάρουν βράση τα αφήνουμε για 5 λεπτά και τ αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα νεράντζια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης.
Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές την ίδια διαδικασία.Δοκιμάζουμε αν ξεπίκρισαν δαγκώνοντας ένα κομματάκι λίγο στην άκρη.Αν όχι τότε αφού τα σουρώσουμε τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό
Τους αλλάζουμε το νερό ,δυο με τρεις φορές συνεχόμενες για να κρυώσουν και στη συνέχεια τα αφήνουμε 18 με 24 ώρες ,ή 16 με 18 ώρες αν θέλουμε να είναι πικρούτσικα,αλλάζοντας το νερό μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς.
Αφού ξεπικρίσουν εντελώς,τα αφαιρούμε από τα ξυλάκια και τα στύβουμε ελαφρά.
Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση ,τα βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Από τη στιγμή που θα πάρουν βράση ,τα βράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό.
Μόλις σταματήσει να κοχλάζει βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου