Πορτοκάλι Γλυκό Του Κουταλιού σε φέτες
Πορτοκάλι Γλυκό Του Κουταλιού σε φέτες |
Απο τον Γιάννη Αραμπατζή
Υλικά
12 πορτοκάλια μεσαία και μικρά σε μέγεθος
1,5 κιλό ζάχαρη
Χυμός από δύο μικρά λεμόνια
3 κάψουλες βανιλίνης.
Εκτέλεση.
Ξύνουμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια στον ψιλό τον τρίφτη,τα πλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν για 15 λεπτά σε μεγάλη κατσαρόλα.
Τα βγάζουμε τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κρύο νερό για δύο ώρες περίπου.
Να πούμε εδώ ότι τα πορτοκάλια δεν χρειάζονται ιδιαίτερο ξεπίκρισμα καθότι γλυκά από τη φύση τους.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα -ένα πορτοκάλι και το κόβουμε στη μέση όρθιο.
Το κάθε ημισφαίριο το κόβουμε στη μέση κι αυτό σε 4 κομμάτια.
Με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι κόβουμε τα άσπρα πετσάκια και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια που υπάρχουν.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα κατά σειρές με την ψίχα προς τα πάνω,πασπαλίζοντας με ζάχαρη και τα αφήνουμε να σταθούν όλο το βράδυ.
Την επόμενη βάζουμε στη κατσαρόλα τη ζάχαρη και το υγρό που έχει βγει από τα πορτοκάλια.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και τη βράζουμε ώστε να γίνει σιρόπι πυκνό.
Σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε στην άκρη και αφού κρυώσει,προσθέτουμε τα πορτοκάλια.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι,ξαφρίζουμε,προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια και αφού πάρει μία με δύο βράσεις το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες,ανακατεύουμε και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν τελείως
Ξύνουμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια στον ψιλό τον τρίφτη,τα πλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν για 15 λεπτά σε μεγάλη κατσαρόλα.
Τα βγάζουμε τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κρύο νερό για δύο ώρες περίπου.
Να πούμε εδώ ότι τα πορτοκάλια δεν χρειάζονται ιδιαίτερο ξεπίκρισμα καθότι γλυκά από τη φύση τους.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα -ένα πορτοκάλι και το κόβουμε στη μέση όρθιο.
Το κάθε ημισφαίριο το κόβουμε στη μέση κι αυτό σε 4 κομμάτια.
Με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι κόβουμε τα άσπρα πετσάκια και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια που υπάρχουν.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα κατά σειρές με την ψίχα προς τα πάνω,πασπαλίζοντας με ζάχαρη και τα αφήνουμε να σταθούν όλο το βράδυ.
Την επόμενη βάζουμε στη κατσαρόλα τη ζάχαρη και το υγρό που έχει βγει από τα πορτοκάλια.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και τη βράζουμε ώστε να γίνει σιρόπι πυκνό.
Σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε στην άκρη και αφού κρυώσει,προσθέτουμε τα πορτοκάλια.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι,ξαφρίζουμε,προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια και αφού πάρει μία με δύο βράσεις το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες,ανακατεύουμε και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν τελείως
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου