ΚΥΔΩΝΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΚΥΔΩΝΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΚΥΔΩΝΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Από τον Γιάννη Αραμπατζή

Υλικά
1 κιλό κυδωνια
750 γρμ ζαχαρη
1,5 ποτηρι νερό
1/3 φλυτζ τσαγιου αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κλωναρι αρπαρόριζα ή 2 βανιλλίνες
1.5 λεμόνι το χυμό του

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε ένα ένα τα κυδώνια,αφαιρούμε την καρδιά και τη φλούδα και το τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.Αν θέλουμε το κόβουμε σε μπαστουνάκια ή σε φέτες κυδωνάτες.
Αυτά που κόβουμε τα βαζουμε σε νερό με το χυμό ενός λεμονιού,για να μη μαυρίσουν.
Στη συνέχεια ξεπλένουμε,τα σουρώνουμε,τα στραγγίζουμε καλά,τα βαζουμε στη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό και βραζουμε σε μετρια φωτιά για 5 λεπτά,ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα βγάλουν.
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα απο το μάτι και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι για 24 ώρες.
Την επόμενη ξαναβραζουμε πάλι το γλυκό,σε μετρια πρός δυνατή φωτιά,μέχρι να βρασει το κυδωνι,να μαλακώσει και να δεσει το σιρόπι.
(Το σιρόπι έχει δέσει όταν σταξουμε μια σταγόνα πάνω σε κρύο πιατακικαι αυτή στέκεται και δε χύνεται).
Λίγο πρίν το τέλος,προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή τις βανίλλιες,τα αμύγδαλα και το χυμό απο το λεμόνι για να μή ζαχαρώσει το γλυκό αλλα και για αντισηπτικό,ανακατεύουμε,το αφήνουμε να παρει δύο με τρείς βρασεις και αποσύρουμε απο το μάτι.
Γεμίζουμε με το ζεστό γλυκο αποστειρωμένα βαζα τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε αναποδα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Αν θέλουμε να το κάνουμε κόκκινο βραζουμε με μισοσκεπασμενη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά αν και προσωπικα ειχε γίνει κόκκινο απο την αρχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις