Μυστικά για φανταστικά παραδοσιακά μελομακάρονα από την Αργυρώ

Τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ
https://mageirevoume.blogspot.com/2019/12/Paradosiaka-Melomakarona-tis-Argyros.html

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Είναι εύκολη συνταγή γίνεται γρήγορα και διατηρούνται παρά πολύ καιρό χωρίς να αλλοιωθούν. Φτιάξτε τα κι εσείς και αφήστε το σπίτι σας να πλυμυρίσει με αρώματα, δημιουργήστε γλυκές αναμνήσεις στα παιδιά σας βάζοντάς τα να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Όμως έχετε πολλές απορίες

-τι αλεύρι βάζω;

-τι λάδι χρησιμοποιώ;

-ποιά θερμοκρασία ψησίματος ενδείκνυται για τα μελομακάρονα;

-πώς τα ψήνω, στον αέρα ή στις αντιστάσεις και ποιά αλλά μυστικά ψησίματος υπάρχουν;

-πόση ώρα ψήνω τα μελομακάρονα;

-πως τα σιροπιάζω, με ζεστό ή με κρύο σιρόπι;

Γι αυτό κι εγώ εδώ σας έχω όλες τις απαντήσεις και όλα τα μυστικά για τα ωραιότερα και τα πιο αφράτα μελομακάρονα. Ακολουθήστε τη συνταγή και τα μυστικά μου και η επιτυχία είναι δεδομένη, σας το υπογράφω.

•Τι αλεύρι βάζω για τα παραδοσικά μελομακάρονα;
Χρησιμοποιήστε ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το έχετε κοσκινίσει καλά πριν.
•Τι λάδι βάζω στα παραδοσιακά μελομακάρονα;
Βάζω ελαιόλαδο απαλό και σπορέλαιο. Το μεν ελαιόλαδο δίνει αρώματα και γεύση στα μελομακάρονα, το δε σπορέλαιο τα κάνει πολύ αφράτα. Φανταστείτε ότι αφού τα φτιάξετε και τα δοκιμάσετε, τα μισά θα τα φάτε σαν μπισκότα, χωρίς σιρόπι δηλαδή, γιατί γίνονται τέλεια.

Ακολουθήστε λοιπόν τη συνταγή μου και φτιάξτε τα με δυο ειδών λάδι, για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα.
•Λίγα ακόμα μυστικά για τέλεια ζύμη για μελομακάρονα

–Βάλτε τα υγρά υλικά με την ζάχαρη κι αφήστε τα να σταθούν να μουλιάσει η ζάχαρη. Μετά, ανακατέψτε με το σύρμα για να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αυτό βοηθάει να γίνει πιο αφράτη η ζύμη και να γίνουν πιο αφράτα τα μελομακάρονα μετά το ψήσιμο.

–Όσο πιο πολύ χτυπάτε το λάδι και τη ζάχαρη, πριν βάλετε το αλεύρι όμως ,τόσο πιο τραγανά κι αφράτα με μπισκοτένια υφή θα γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο. Αν γίνουν έτσι, μετά ρουφούν καλύτερα το σιρόπι.

–Η ζάχαρη που λιώνει καλά πριν μπει στο φούρνο καραμελώνει τέλεια τα μελομακάρονα

–Για να πετύχετε το τέλειο πλάσιμο, ξεκουράστε τη ζύμη το λιγότερο για 20 λεπτά και να την κρατάτε πάντα σκεπασμένη πάνω στο πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου.

–Όσο πιο τραγανά γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο τόσο πιο αφράτα θα γίνουν στο μέλωμα. Γιατί κάνουν πόρους και ρουφούν σωστά το σιρόπι.

–Από την ώρα που θα μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα δε θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί μετά σκληραίνουν. Όσο πιο πολύ δουλεύετε τη ζύμη τόσο πιο πολύ «ξερνάει» το λάδι. Για αυτό δώστε προσοχή σε αυτά που σας γράφω για να μην έχετε καμία απορία.

–Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη.

–Προσοχή: Η σκληρή ζύμη έχει ως αποτέλεσμα τα μελομακάρονα να γίνουν σκληρά και αλευρένια. Θα τρίβονται στο πλάσιμο και μετά δεν θα ρουφούν το σιρόπι.

–Το ταψί δεν χρειάζεται λάδωμα ούτε λαδόκολα γιατί η ζύμη είναι λαδερή από μόνη της. Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο τους ξεκολλάνε μια χαρά.

–Αν κάνετε μεγάλη δόση τότε μελώστε τα τμηματικά, δηλαδή τόσα όσα σας χρειάζονται κάθε φορά.
•Μελομακάρονα: ζεστό ή κρύο σιρόπι;

Για τέλειο μέλωμα πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.
•Γιατί γίνονται ξερά τα μελομακάρονα;

Γίνονται ξερά γιατί ζύμωσες παρά πολύ τη ζύμη και έριξες επιπλέον αλεύρι. Σαν αποτέλεσμα τρίβονται και διαλύονται όταν τα πλάθετε και αφού ψηθούν βγαίνουν ξερά και όχι αφράτα.
•Ψήσιμο στον αέρα ή στις αντιστάσεις; Πόση ώρα ψήνω τα μελομακάρονα;
Ο φούρνος να είναι πάντα στον αέρα και καλά πρoθερμασμένος, όπως πρέπει για όλα τα μικρά μπισκοτένια γλυκά. Η θερμοκρασία να είναι στους 160 βαθμούς C και αν βάλετε πολλά ταψιά μέσα στον φούρνο, στα μισά του ψησίματος να ροτάρετε τα ταψιά, να τα ανεβοκατεβάσετε δηλαδή ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Τα μελομακάρονα χρειάζονται γύρω στα 25΄ λεπτά ψήσιμο. Κι αυτό είναι σχετικό γιατί αν τα πλάσετε χοντρά και μεγάλα τότε θέλουν περισσότερη ώρα για ψηθούν και να ροδίσουν. Σε γενικές γραμμές είναι έτοιμα όταν φουσκώσουν, ροδίσουν ομοιόμορφα και ξεκολλάνε από το ταψί.
•Μελομακάρονα πολύ μελωμένα και μαλακά
Για να γίνουν πολύ μελωμένα, παρατείνετε το χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή μπορείτε να έχετε ζεστά τα μελομακάρονα και κρύο το σιρόπι. Αραδιάστε τα κοντά κοντά στο ταψί και περιχύστε τα με το κρύο σιρόπι. Αφήστε να ρουφήξουν και να μελώσουν πολύ


Πηγή https://www.argiro.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις