Μελοµακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας
Μελοµακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας |
Υλικά
250 ml (1 1/4 φλιτζ. τσαγιού) φρέσκος χυμός πορτοκάλι
500 γρ. (2 1/2 φλιτζ. τσαγιού) ελαιόλαδο
100 γρ. (1/2 φλιτζ. τσαγιού) μέλι θυμαρίσιο
175 ml (3/4 φλιτζ. τσαγιού) νερό
200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
8 γρ. (1 1/2 κουτ. γλυκού) αμμωνία
8 γρ. (3 κουτ. γλυκού) κανέλα σε σκόνη
4 γρ. (1 1/2 κουτ. γλυκού) γαρύφαλλο σε σκόνη
4 γρ. (1 1/2 κουτ. γλυκού) μοσχοκάρυδο σε σκόνη
2 βανίλιες
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1.050 γρ. (8 1/2 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
12 γρ. (2 1/2 κουτ. γλυκού) Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
250 γρ. (1 1/4 φλιτζ. τσαγιού) σιμιγδάλι ψιλό
Υλικά για το σιρόπι
400 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) μέλι
300 γρ. (1 1/2 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
300 ml (1 1/2 φλιτζ. τσαγιού) νερό
Υλικά για το γλάσο
170 ml (3/4 φλιτζ. τσαγιού) κρέμα γάλακτος
40 ml (1/5 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
375 γρ. (3 πλάκες) Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση
Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα βράζετε 2-3 λεπτά. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Βάζετε σε μία λεκάνη τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το μέλι, το νερό, τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε την αμμωνία, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα προσθέτετε στη λεκάνη και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ανακατεύετε - αφού τα έχετε κοσκινίσει - το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, το σιμιγδάλι και τα προσθέτετε λίγο-λίγο στη λεκάνη ζυμώνοντάς τα. Προσοχή: δεν πρέπει να ανακατεύετε τη ζύμη για πολλή ώρα. Στη συνέχεια, πλάθετε τα μελομακάρονα και τα τοποθετείτε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά περίπου. Αφού ψηθούν, τα σιροπιάζετε όσο είναι καυτά με το κρύο σιρόπι. Τα πιέζετε με μία κουτάλα για 20 δευτερόλεπτα για να τραβήξουν και τα τοποθετείτε σε σχάρες να κρυώσουν. Ζεσταίνετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Μόλις βράσουν, προσθέτετε την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύετε πάνω στη φωτιά μέχρι να λιώσει το μίγμα και να γίνει ένα ομοιογενές γλάσο. Στη συνέχεια, αφού τα μελομακάρονα έχουν κρυώσει, τα βουτάτε στο γλάσο και τα τοποθετείτε ξανά στις σχάρες να κρυώσουν. Τέλος τα βάζετε σε πιατέλες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου