Φουντουκόπιτα με σοκολάτα και υφή κέικ
Συνταγή από τον Χρήστο Βέργαδο
Υλικά συνταγής
300 γρ. φουντούκια
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο
150 γρ. λευκή ζάχαρη
300 γρ. φρέσκο γάλα
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3 αυγά
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτάλι γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτάλι γλυκού αλάτι
Οδηγίες παρασκευής
Ψιλοκόψτε το φουντούκι. Εγώ χρησιμοποίησα το multi και το έκοψα σε πολύ μικρά κομμάτια, συν κάποια λίγο μεγαλύτερα που έμειναν τα άφησα ως έχουν.
Κόψτε το βούτυρο σε μικρότερα κομμάτια μην είναι ένα ενιαίο κομμάτι. Δεν χρειάζεται θερμοκρασία δωματίου, μιας και θα μπει στην κατσαρόλα να λιώσει.
Κόψτε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρότερα κομμάτια για να λιώσει πιο εύκολα στο ανακάτεμα.
Σπάστε τα αυγά να είναι έτοιμα σε ένα μπολ.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
Προθερμάνετε τον φούρνο στον αέρα σε θερμοκρασία 180 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα ζαχαροπλαστικής. Εγώ χρησιμοποίησα στρογγυλή με αποσπώμενο πάτο 28 εκατοστών.
Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίξτε το γάλα και ζεστάνετε το ανακατεύοντας το με ένα σύρμα χωρίς διακοπή. Λίγο πριν βράσει, αποσύρετε από τη φωτιά.
Στη συνέχεια, ρίξτε τη σοκολάτα κουβερτούρα και το βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσουν
Ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και αυτή.
Ρίξτε το ζεστό μίγμα σε ένα μπολ.
Ρίξτε τα αυγά μέσα στο ζεστό μίγμα και φροντίστε να ανακατέψετε πολύ γρήγορα, ώστε να σπάσουν οι κρόκοι για να μην ψηθούν τα αυγά.
Στη συνέχεια ρίξτε στο ζεστό μίγμα το μίγμα από αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και αλάτι, και ανακατέψτε το απαλά με μια σπάτουλα μαρίζ (ή ό,τι σπάτουλα έχετε) ώστε να να ενσωματωθεί σωστά. Θέλουμε όλο το τελικό μίγμα να έχει το χρώμα της σοκολάτας.
Ρίξτε μέσα στο μίγμα το φουντούκι και ανακατέψτε για μια τελευταία φορά να πάει παντού.
Τέλος, ρίξτε το μίγμα μέσα στη φόρμα ζαχαροπλαστικής και ψήστε το στο φούρνο για 30-35 λεπτά. Στο μισάωρο, τρυπήστε το κέντρο της φουντουκόπιτας με ένα μαχαίρι, και αν βγει καθαρό τότε σημαίνει πως είναι έτοιμη η φουντουκόπιτα. Διαφορετικά, αφήστε τη λίγο ακόμη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου