Γλυκό Του Κουταλιού Πεπόνι
Γλυκό Του Κουταλιού Πεπόνι |
Από τον Γιάννη Αραμπατζή
Υλικά
1 κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια Γλυκό Του Κουταλιού Πεπόνι
750 γρμ ζάχαρη Γλυκό Του Κουταλιού Πεπόνι
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό Γλυκό Του Κουταλιού Πεπόνι
1 βανίλια ή δύο κλωνάρια αρμπαρόριζα Γλυκό Του Κουταλιού Πεπόνι
2 1/2 λεμόνια το χυμό τους. Γλυκό Του Κουταλιού Πεπόνι
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε το πεπόνι από τις φλούδες και τα σπόρια,το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό που μέσα έχουμε στύψει δύο λεμόνια (παραπάνω ακόμα καλύτερα) ή δύο -τρεις κουταλιές της σούπας ξινό,για δύο ώρες,βάζοντας ένα πιάτο από πάνω εάν χρειαστεί για να βυθίζονται τα κομμάτια καλά στο νερό.
Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε,τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα βάζουμε στη κατσαρόλα μαζί με το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτριας ένταση φωτιά για 5' λεπτά,ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες.
Την επομένη βγάζουμε το πεπόνι με ένα τρυπητό σε μια λεκάνη και βράζουμε το σιρόπι μόνο σε δυνατή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά.
Προσθέτουμε τη βανίλια ή την αρμπαρόριζα μαζί με τα κομμάτια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά περίπου σε μέτριας έντασης φωτιά ξαφρίζοντας αν χρειάζεται και προσέχοντας μη φουσκώσει,μέχρι να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσει το πεπόνι.
Πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια,αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις και σβήνουμε το μάτι.
Βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το περιεχόμενο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου