Μελιτζανοσαλάτα Λιβανέζικη Baba Ganoush
Μελιτζανοσαλάτα Λιβανέζικη Baba Ganoush |
3-4 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες) Λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπά γκανους
2 κ.σ ταχίνι Λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπά γκανους
3 κ.σ ξίδι Λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπά γκανους
λίγες σταγόνες λεμόνι
2-3 σκ. σκόρδο (κατά βούληση)
λίγη σκόνη τσίλι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο
αλάτι
ρόδι καθαρισμένο
πίτες αραβικές για το σερβίρισμα
Οδηγίες
Για τη λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα baba ganoush, πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Αν θέλουμε να δώσουμε καπνιστό άρωμα στη μελιτζάνα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τρυπήσουμε με πιρούνι ολόγυρα και να την καρφώσουμε στο πιρούνι. Το χρησιμοποιούμε σαν λαβίδα και καψαλίζουμε για 5-10′ σε ανοιχτή φλόγα.
Αν δεν σας αρέσει η διαδικασία καπνίσματος ή το άρωμα καπνού, απλά βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήστε τις μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 30′.
Αφήνουμε να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζουμε. Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Με πιρούνι τις λιώνουμε ή μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ να γίνουν αλοιφή.
Σερβίρουμε την baba ganoush δροσερή, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε λίγη σκόνη τσίλι και σπόρους ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο. Συνοδεύουμε με ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και ψημένες να τραγανίσουν.
Για τις παραλλαγές, αντικαθιστούμε το ταχίνι με γιαούρτι ή μαγιονέζα και προσθέτουμε ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά ή ξηρό καρπό χοντροκομμένο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου