Ιταλικό Γεμιστό τσουρέκι με ξηρούς καρπούς

Ιταλικό Γεμιστό τσουρέκι με ξηρούς καρπούς
Ιταλικό Γεμιστό τσουρέκι με ξηρούς καρπούς



Υλικά
Για τη γέμιση
1/2 φλιτζάνι κρασί μαρσάλα Ιταλικό γεμιστό τσουρέκι με ξηρούς καρπούς
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
1/2 φλιτζάνι φουντούκια καβουρντισμένα
1/2 φλιτζάνι καρύδια καβουρντισμένα Ιταλικό γεμιστό τσουρέκι με ξηρούς καρπούς
1/2 φλιτζάνι κουκουναρι καβουρντισμένο
6 μπισκότα σαβαγιάρ ψιλοκομμένα Ιταλικό γεμιστό τσουρέκι με ξηρούς καρπούς
1/4 φλιτζάνι ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ.γλυκ. κανέλα
1 κουτ. σουπ. κακάο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. σουπ. μέλι



Για τη ζύμη
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ.γλυκ. ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
1 κουτ.γλυκ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
3 φλιτζάνια αλεύρι για τσουρέκι


Για το άλειμμα
3 κουτ. σουπ. βουτυρο ανάλατο αγελαδινό λιωμένο
1 αυγό
Για το γλάσο
4 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
3 κουτ. σουπ. νερό
1/2 κουτ.γλυκ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής


Οδηγίες
1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι σε ένα και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα το αυγό, τον κρόκο του αυγού, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.


2. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το γάλα και το ζεσταίνετε μέχρι το μείγμα να είναι χλιαρό. Απσούρετε από τη φωτιά και το ρίχνετε στο μείγμα των αυγών και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη.


3. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα αλαφρώς βουτυρωμένο μπολ και την αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση. Ζεσταίνετε το κρασί και σταφίδες σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι το βράσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Ψιλοκόβετε στο μούλτι τα φουντούκια, τα καρύδια και κουκουνάρια. Προσθέτετε τα σαβαγιάρ και ψιλοκόβετε ακόμα μια φορά.


5. Μεταφέρετε το μείγμα των ξηρών καρπών σε ένα μπολ και προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κακάο, την κανέλα και το το μείγμα του κρασιού με τις σταφίδες. Ανακατεύετε καλά να γίνουν μια παχύρευστη αλοιφή.


6. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Με έναν ελαφρώς αλευρωμένο πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο φύλλο περίπου 30 x 50 εκ. Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες 2 εκ.


7. Ξεκινώντας από μια πιο μεγάλη πλευρά ρολάρετε τη ζύμη και κλείνετε καλά τις άκρες ώστε να μην χυθεί η γέμιση. Βουτυρώντε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ και τοποθετείτε το τσουρέκι. Καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε σε ένα ζεστό για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.


8. Αλείφετε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνετε για άλλα 40 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει. Ξεφορμάρετε το τσουρέκι και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.


9. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το γλάσο. Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί και δουλεύετε το μείγμα με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει λείο και λεπτόρευστο. Περιχύνετε το τσουρέκι με το γλάσο και το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
ΧΡΗΣΙΜΟ

Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε το γλάσο, αν και του χαρίζει ωραίο χρώμα. Αν θέλετε χρησιμοποιήσετε και λευκό γλάσο.



Πηγή: http://www.mirsini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις