Μπρικόπιτα (Κοτόπιτα με Κρέμα από Καλαμποκάλευρο)
Μπρικόπιτα (Κοτόπιτα με Κρέμα από Καλαμποκάλευρο) |
Υλικά
– 1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο
– 800 γρ. κοτόπουλο (κομμένο σε μερίδες χωρίς πέτσα)
– 70 γρ. καλαμποκάλευρο
– 2 ξερά κρεμμύδια
– 60 γρ. βούτυρο
– 4 αυγά
– Ελαιόλαδο
– Χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι
– Αλάτι
Οδηγίες
Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε τη μπρικόπιτα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Σ΄ευρύχωρη κατσαρόλα σωτάρουμε με το μισό βούτυρο το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε αρκετό χοντροτριμμένο πιπέρι, 1200 ml. ζεστό νερό και αλάτι.
Βράζουμε το κοτόπουλο για 40 λεπτά και κατόπιν το αφαιρούμε από το ζωμό (κρατάμε όλο το ζωμό γιατί θα μας χρεαστεί) και το ξεψαχνίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε 600 ml. ζωμό και το καλαμποκάλευρο, ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει και αποσύρουμε.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τα αυγά χτυπημένα και αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνoυμε το φούρνο στους 200ο C.
Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα 4 φύλλα «τσαλακωμένα» ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη μισή κρέμα από καλαμποκάλευρο, επάνω της το κοτόπουλο και τέλος την υπόλοιπη κρέμα. Κλείνουμε την μπρικόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 20 λεπτά.
Βγάζουμε την πίτα την περιχύνουμε με 300 ml. από το ζωμό που κρατήσαμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο γι΄ακόμη 40 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε αντί για καλαμποκαλευρο να χρησιμοποιήσουμε σιμιγδάλι ψιλό
– Η κοτόπιτα είναι εξαιρετικά νόστιμη χωρίς τυρί όμως, αν θέλουμε, μπορούμε να της προσθέσουμε γραβιέρα ή φέτα
Πηγή https://funkycook.gr/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου