Πίτσα μαργαρίτα

pitsa-margarita
Πίτσα μαργαρίτα
Υλικά
Για τη ζύμη – Βασική συνταγή
500 γρ. αλεύρι
500 ml νερό κρύο
25 γρ. μαγιά
10 γρ. ζάχαρη
Αλάτι

Για τη βάση
ζύμη βασικής συνταγής
επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης

Για τη σάλτσα
10 – 12 ντοματίνια πολτοποιημένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη
βότανα της αρεσκείας μας (ρίγανη, θυμάρι)

Για τη γέμιση
5 – 6 πολύχρωμα ντοματίνια
1 ώριμη ντομάτα σε ροδέλες
φύλλα φρέσκου βασιλικού
200 γρ. ξερή μοτσαρέλα
1 – 2 μπαλάκια φρέσκιας μοτσαρέλας
ελαιόλαδο
λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Για τη ζύμη: 
Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Στη συνέχεια βάζουμε σε μια μπασίνα το αλεύρι κοσκινισμένο και ρίχνουμε σιγά – σιγά το νερό. Ζυμώνουμε τόσο ώστε να έχουμε μια ζύμη ελαστική που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ξύλινο πάγκο και το μοιράζουμε σε κομμάτια ανάλογα με τις παρασκευές που θέλουμε να ετοιμάσουμε.

Για τη βάση: Απλώνουμε αρκετό αλεύρι στην επιφάνεια και ξεκινάμε να δουλεύουμε το ζυμάρι μας κυκλικά με την παλάμη μας. Με τις άκρες των δακτύλων μας σχηματίζουμε ένα στεφάνι, το οποίο θα φυλακίσει τη γέμιση και δεν θα τρέχει. (Αυτό το στεφάνι δημιουργεί και μια επιπλέον γευστική απόλαυση, την κόρα). Εξακολουθούμε να «στροβιλίζουμε» τη ζύμη και όταν απλώσει αρκετά, χρησιμοποιούμε και την άλλη παλάμη μας για το άνοιγμα.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε την τριμμένη φρέσκια ντομάτα, προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά που έχουμε επιλέξει. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Για τη γέμιση: Τοποθετούμε μια ικανοποιητική δόση σάλτσας στο κέντρο της ζύμης και την απλώνουμε με τη ράχη του κουταλιού ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με την ξερή μοτσαρέλα και απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας, τα πολύχρωμα ντοματίνια και τα φυλλαράκια βασιλικού (προαιρετικά). Κόβουμε με τα χέρια μας κομματάκια από τη φρέσκια μοτσαρέλα και ρίχνουμε στην επιφάνεια. Βουτάμε ένα πινέλο σε λίγο ελαιόλαδο και περνάμε το στεφάνι.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC – 250οC στον αέρα. Τοποθετούμε στη βάση ένα ταψί γυρισμένο ανάποδα και με μια μεγάλη σπάτουλα τοποθετούμε την πίτσα πάνω του με μεγάλη προσοχή.

Στήσιμο πιάτου: Ξεφουρνίζουμε την πίτσα πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια και τη γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.





Μύλοι Τρικάλων
Νικ. Στεφ. Τσιασιώτη & ΣΙΑ Ο.Ε.
15ο χλμ Ε.Ο. Τρικάλων – Καλαμπάκας
42200 Καλαμπάκα

Τ +3024320 72 423
+3024320 72 602

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις