Κέικ Red velvet

red-velvet top

Υλικά
Για τη ζύμη
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ.γλυκ. αλάτι
1/4 φλιτζάνι κακάο
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
6 κουτ. σουπ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
2 αυγά
1 κουτ. σουπ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι ξινόγαλο
1 1/2 κουτ.γλυκ. μαγειρική σόδα
2 κουτ.γλυκ. ξίδι από λευκό κρασί

Για το γλάσο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1/2 κιλό λευκή σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη


Οδηγίες
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα 22 εκ. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, το αλάτι και το κακάο.

2. Χτυπάτε με το μίξερ το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά ένα – ένα και συνεχίζετε το χτύπημα να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνετε το εκχύλισμα βανίλιας και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Προσθέτετε το αλεύρι εναλλάξ με το ξινόγαλο και χτυπάτε το μείγμα καλά. Με μια σπάτουλα καθαρίζετε τα τοιχώματα του μπολ και συνεχίζετε το χτύπημα.

3. Σε ένα μικρό μπολ ενώνετε τη σόδα με το ξίδι και το ρίχνετε αμέσως στο μείγμα του κέικ και χτυπάτε να ενσωματωθεί καλά. Ρίχνετε το κέικ στη φόρμα και κρατάτε χωριστά μισό φλιτζάνι τσαγιού.

4. Ψήνετε το κέικ για 30 με 35 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίζετε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και αυτό βγαίνει καθαρό. Μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

5. Σε ένα ταψάκι στρωμένο με μια αντικολλητικό χαρτί ρίχνετε το υγρό μείγμα του κέικ που έχετε κρατήσει. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

6. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το γλάσο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνετε σε μεσαία θερμοκρασία, μέχρι να αρχίζει να πάρει βράση. Σε ένα μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνετε και την σοκολάτα, σε πολύ χαμηλή ένταση για να μην καεί.

7. Ρίχνετε το ζεστό γάλα στο μπολ με τη ζεστή σοκολάτα και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει λίγο.

8. Περιχύνετε το κέικ με το γλάσο σπάτε από πάω μερικά ψίχουλα από την ζύμη του κέικ που έχετε ψήσει και αφήνετε το γλάσο να κρυώσει τελείως και να σταθεροποιηθεί πριν το σερβίρετε.
ΧΡΗΣΙΜΟ


Αν θέλετε μπορείτε να του βάλετε γλάσο σοκολάτας γάλακτος από πάνω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις