Πασχαλινό τσουρέκι εύκολο



Υλικά
200 γρ.  βούτυρο λιωμένο
600 ml γάλα χλιαρό 3,5% λιπαρά
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
    1 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο
    Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
    60 γρ. μαγιά σε πάστα
    7 κρόκοι χτυπημένοι
    7 ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα
    2 χτυπημένοι κρόκοι για το άλειμμα της κάθε πλεξούδας
    1.500 γρ. αλεύρι κατάλληλο για τσουρέκια και 100 γρ. εάν δούμε ότι θέλει παραπάνω στο ζύμωμά του
    ½ ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
    ½ ποτήρι του κρασιού γάλα για το γυάλισμα της κάθε πλεξούδας
    1 ½ κουτ. σούπας ζάχαρη για το γυάλισμα της κάθε πλεξούδας
    2 κουτ. σούπας φιλέ αμύγδαλο
    Λίγο αλουμινόχαρτο

Οδηγίες
Τοποθετούμε ένα μικρό σκεύος πάνω στην εστία σε χαμηλή θερμοκρασία και βάζουμε μέσα το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαγιά, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Το μίγμα πρέπει να έχει χλιαρή θερμοκρασία. Κατεβάζουμε το σκεύος από την εστία και το αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, σε 2 διαφορετικά μπολ χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια ελαφρά σε μαρέγκα, λιώνουμε το Flora με βούτυρο και το κρατάμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μισό αλεύρι το οποίο είναι κοσκινισμένο και συμπληρώνουμε με το μισό χλιαρό μίγμα που έχει τη μαγιά καθώς και με τους κρόκους από τα αυγά. Ξεκινάμε το ζύμωμα σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες (γάντζος).

Κατόπιν προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια και το χλιαρό νερό.


Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο χλιαρό μίγμα με τη μαγιά και αρχίζουμε να ξαναζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για άλλα 2-3 λεπτά και μετά σε δυνατή για άλλα 2-3 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε το λιωμένο  βούτυρο. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.

Για να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα πουδράρουμε μέσα στον κάδο με το λίγο παραπάνω αλεύρι που έχουμε κρατήσει. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ και τη δουλεύουμε για λίγο στα χέρια μας κάνοντας την σαν ένα μεγάλο καρβέλι.

Κατόπιν τη βάζουμε σε μία λεκάνη με μία πετσέτα από πάνω σε θερμό μέρος (45°C με υγρασία) μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της αφήνοντάς την για 50-60 λεπτά. Αφού φουσκώσει, κόβουμε με το μαχαίρι μας κομμάτια από τη ζύμη, τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και πλάθουμε μακριά μπαστούνια, δημιουργώντας πλεξούδες. Τις τοποθετούμε σε αλειμμένο ταψάκι με  βούτυρο. Αφήνουμε ξανά το ταψάκι σε θερμό μέρος στους 45°C για αλλά 30 λεπτά μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή.

Τέλος, με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια με λίγο λιωμένο  βούτυρο. Στη συνέχεια με ένα άλλο πινέλο αλείφουμε ξανά με τους χτυπημένους κρόκους και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.

Σκεπάζουμε τις πλεξούδες με αλουμινόχαρτο καλά για να μην πάρει απότομα χρώμα.

Ψήνουμε στους 170-180°C για περίπου 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα ή στην κάτω θέση του φούρνου με αντιστάσεις για 50-60 λεπτά στους 170-180 °C.

Όταν οι πλεξούδες έχουν ψηθεί, τις βγάζουμε από το ταψί και τις τοποθετούμε σε σχάρα επάνω στον πάγκο. Τις αλείφουμε με το μίγμα από το γάλα και τη ζάχαρη για να γυαλίσουν και να κάνουν κρούστα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις