Κοτόπουλο γεμιστό με τυριά
1 Ολόκληρο κοτόπουλο
60 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. Κρεμμύδι, μέτριο και ψιλοκομμένο
120 γρ. Σέλερι, ψιλοκομμένο
5 κλ. Θυμάρι, μόνο τα φύλλα και ψιλοκομμένα
2 κ.σ. Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γρ. Τυρί Πεκορίνο, τριμμένο
100 γρ. Τυρί Gouda, τριμμένο
100 γρ. Γραβιέρα , τριμμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το βούτυρο:
250 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
¼ Μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
6-7 κλ. Θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Ψητές πατάτες
Οδηγίες για το κοτόπουλο:
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο και περιμένουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σέλερι και τα σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ όπου τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν, ρίχνουμε μέσα στο μπολ το μαϊντανό, το θυμάρι και τα τριμμένα τυριά. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Παίρνουμε το κοτόπουλο, το τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας και ξεκολλάμε προσεκτικά με τα χέρια μας την πέτσα και το αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για το αρωματικό βούτυρο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μίας χρήσης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σύνθεση: Απλώνουμε το βούτυρο κάτω από την πέτσα του κοτόπουλο προσεκτικά ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του. Αλατοπιπερώνουμε καλά την κοιλιά του κοτόπουλου και τη γεμίζουμε με τη γέμιση των λαχανικών και τυριών. Στη συνέχεια δένουμε τα πόδια του κοτόπουλο με σπάγγο μαγειρικής.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω σε μία σχάρα με το στήθος να κοιτάει προς τα επάνω και κάτω από τη σχάρα, τοποθετούμε ένα βαθύ ταψί φούρνου το οποίο έχουμε γεμίσει με νερό. Τυλίγουμε προσεκτικά το κοτόπουλο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου. Μόλις περάσει η μία ώρα ψησίματος ξεσπεπάζουμε το κοτόπουλο και το ψήνουμε για 35-30 ακόμη.
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό με ψητές πατάτες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σέλερι και τα σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ όπου τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν, ρίχνουμε μέσα στο μπολ το μαϊντανό, το θυμάρι και τα τριμμένα τυριά. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Παίρνουμε το κοτόπουλο, το τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας και ξεκολλάμε προσεκτικά με τα χέρια μας την πέτσα και το αφήνουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για το αρωματικό βούτυρο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μίας χρήσης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σύνθεση: Απλώνουμε το βούτυρο κάτω από την πέτσα του κοτόπουλο προσεκτικά ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του. Αλατοπιπερώνουμε καλά την κοιλιά του κοτόπουλου και τη γεμίζουμε με τη γέμιση των λαχανικών και τυριών. Στη συνέχεια δένουμε τα πόδια του κοτόπουλο με σπάγγο μαγειρικής.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω σε μία σχάρα με το στήθος να κοιτάει προς τα επάνω και κάτω από τη σχάρα, τοποθετούμε ένα βαθύ ταψί φούρνου το οποίο έχουμε γεμίσει με νερό. Τυλίγουμε προσεκτικά το κοτόπουλο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου. Μόλις περάσει η μία ώρα ψησίματος ξεσπεπάζουμε το κοτόπουλο και το ψήνουμε για 35-30 ακόμη.
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό με ψητές πατάτες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου