Καρτοφί ντολμάδες, Πατατοντολμάδες,
1 λάχανο βρασμένο
1 κιλό πατάτες βρασμένες
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι πλιγούρι πλυμένο
1 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι μπούκοβο
1 κουταλάκι μαυροπίπερο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ρίγανη
2 φλιτζάνια λάδι
Οδηγίες
Πρώτα, ζεματάμε το λάχανο στην κατσαρόλα για 20 περίπου λεπτά, ξεχωρίζουμε και παίρνουμε τα φύλλα που θα γεμίσουμε.Αμέσως μετά ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και πολτοποιούμε το μείγμα με μια τρυπητή κουτάλα.
Ρίχνουμε το πλιγούρι, το ρύζι, το μαϊντανό χοντροκομμένο και όλα τα μυρωδικά: αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και ρίγανη. Ανακατεύουμε το φαγητό καλά για 2-3 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.
Τυλίγουμε τα λαχανόφυλλα με λίγη γέμιση κάθε φορά. Τα φτιάχνουμε αρκετά σφιχτά για να μην ανοίξουν στη κατσαρόλα.
Στρώνουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας μερικά λαχανόφυλλα και πάνω τους ντολμάδες. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού και συμπληρώνουμε νερό, χωρίς όμως, να τα σκεπάζει για να μην τα λαπαδιάσουμε.Τα σκεπάζουμε από πάνω με λαχανόφυλλα και για να μην χοροπηδάνε και διαλυθούν, βάζουμε στην κατσαρόλα ένα πιάτο να τα κρατάει.
Στρώνουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας μερικά λαχανόφυλλα και πάνω τους ντολμάδες. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού και συμπληρώνουμε νερό, χωρίς όμως, να τα σκεπάζει για να μην τα λαπαδιάσουμε.Τα σκεπάζουμε από πάνω με λαχανόφυλλα και για να μην χοροπηδάνε και διαλυθούν, βάζουμε στην κατσαρόλα ένα πιάτο να τα κρατάει.
Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στολίζοντάς τους με λίγο κόκκινο πιπέρι (πάπρικα) και προαιρετικά με γιαούρτι η τους περιχύνουμε με αυγολέμονο όπως εμείς .
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου