ΦΟΚΑΤΣΙΑ

Σχετική εικόνα


Η φοκάτσια είναι ένα υπέροχο επίπεδο Ιταλικό ψωμί αρωματισμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, δενδρολίβανο και ανθό αλατιού. Η φοκάτσια μπορεί να περιέχει διάφορα αρωματικά βότανα, λιαστές ντομάτες, καραμελωμένα κρεμμύδια, τοματίνια ή διάφορα μπαχαρικά!

Υλικά
Για τη ζύμη
630γρ αλεύρι ζυμωτό (για ψωμί)
15γρ ανθός αλατιού
30γρ φρέσκια μαγιά ή 10γρ ξηρή μαγιά
400ml χλιαρό νερό
10γρ ζάχαρη
60ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για την επιφάνεια
60ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
30ml νερό
Φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
Φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
Ανθός αλατιού

Οδηγίες
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύω πολύ καλά την φρέσκια μαγιά με τη ζάχαρη. Διαλύω το μείγμα της μαγιάς μέσα σε 160ml χλιαρό νερό και το προσθέτω στο μπωλ με το αλεύρι. Προσθέτω το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Ανακατεύω καλά και ζυμώνω 5-10´ πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να πάρω μια μαλακή ζύμη. Λαδώνω ελαφρά ένα μπωλ, βάζω μέσα το ζυμάρι, το σκεπάζω με διαφανή μεμβράνη και αφήνω να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
Σε ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια ανοίγω με τα χέρια τη ζύμη, κάνω διπλώματα, την ξανανοίγω και ξανακάνω διπλώματα. Ξαναβάζω το ζυμάρι στο λαδωμένο μπωλ, το σκεπάζω και αφήνω να ξεκουραστεί για άλλα 30´. Λαδώνω μια λαμαρίνα του φούρνου, βάζω την ζύμη μέσα στη λαμαρίνα και την ανοίγω με τα χέρια μέχρι να καλύψει ολόκληρη την λαμαρίνα. Καλύπτω τη λαμαρίνα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για άλλα 30´.
Παράλληλα προθερμαίνω το φούρνο στους 220 βαθμούς. Ψιλοκόβω φρέσκο δενδρολίβανο και θυμάρι. Σε ένα φλυτζάνι χτυπάω το ελαιόλαδο με το νερό. Αφού περάσουν τα 30´, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μου κάνω βαθουλώματα στο ζυμάρι. Ρίχνω το μείγμα του λαδιού με το νερό, ώστε να μπεί μέσα στα βαθουλώματα. Πασπαλίζω την επιφάνεια με ανθό αλατιού και τα αρωματικά. Ψήνω για 20-30´ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Προαιρετικά όταν βγάλω την φοκάτσια από τον φούρνο, μπορώ να προσθέσω λίγο ακόμη ελαιόλαδο στην επιφάνεια. Αφήνω να κρυώσει λίγο, πριν την κόψω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις