Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι στο φούρνο

Αποτέλεσμα εικόνας για chicken with rice in the oven
Υικά
1 κοτόπουλο κομμένο στα 4
2κ.γ. ρίγανη ξερή
2κ.γ. αλάτι χοντρό
1κ.γ. πιπέρι
1 ½κ.σ. μουστάρδα
2 λεμόνια (Από το ένα το χυμό και το ξύσμα, το δεύτερο κομμένο σε φέτες)
10κ.σ. ελαιόλαδο
1σκ. σκόρδο σπασμένη
1 ½ κ.γ. εστραγκόν ξερό ή μισό μάτσο φρέσκο ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
200ml. χλιαρό νερό
1κ.σ. μέλι

Υλικά για το πιλάφι:
1 συσκευασία πιλάφι 500γρ
1/2κ.γ. σαφράν σε σκόνη
5κ.σ. ελαιόλαδο
1κ.γ. αλάτι
πιπέρι
3-4κ.σ. λεμόνι χυμό
700ml. ζωμό κοτόπουλο

Οδηγίες
Παίρνουμε τα κοτόπουλα, τα βάζουμε μέσα στο ταψί του φούρνου και τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι , το πιπέρι, το εστραγκόν και το ελαιόλαδο. Τρίβουμε καλά με τα χέρια μας το κοτόπουλο, ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά.
Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το μέλι, το χυμό από το ένα λεμόνι, τον ζωμό κοτόπουλο, τη μουστάρδα και ανακατέυουμε με ένα κουτάλι ή με ένα σείρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί ο κύβος.
Ρίχνουμε το μέιγμα πάνω από το κοτόπουλο και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Ρίχνουμε το νερό, κόβουμε το δεύτερο λεμόνι σε κάθετες φέτες και το τοποθετούμε διάσπαρτο στο ταψι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. (Σε περίπτωση που κατά το ψήσιμο το φαγητό χρειάζεται και άλλη υγρασία προσθέτουμε άλλα 100 γρ νερό)
Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο το σερβίρουμε ζεστό με το πιλάφι.
Εκτέλεση για το πιλάφι: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ζωμό με το σαφράν και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το πιλάφι. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια κουτάλα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το αλάτι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι το ζωμό και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να απορροφυθεί τελείως το υγρό. Δεν το ανακατεύουμε συνεχώς παρά μόνο όταν απορροφυθεί τελείως ο ζωμός.
Μόλις ετοιμαστεί το πιλάφι σερβίρουμε με το κοτόπουλο.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις